El local del futur ateneu és al carrer de Nàpols, entre els carrers de Provença i del Rosselló, i té uns 1.500 metres quadrats disponibles. Inclourà un auditori, locals d’assaig i espais per a entitats, a més d’una ludoteca i un espai per a joves. El projecte de l’ateneu es va iniciar arran de les demandes de la plataforma Recuperem el Niza. L’operació de compravenda ha costat al voltant dels dos milions d’euros.

La regidora de l’Eixample, Montserrat Ballarín, va explicar que, de fet, ja estan treballant en el projecte bàsic de l’espai, per al qual han tingut una interlocució molt directa amb les entitats des del començament. Mentre tot això tira endavant, les entitats ja han posat en marxa el procés per decidir-ne el model de gestió. El 18 de febrer faran un segona reunió i tancaran el procés a principis d’abril. La proposta de partida és una gestió cívica i participativa que potenciï el teixit social i cultural, que ara està molt disgregat.

Joan Itxaso, de la Comissió d’Urbanisme de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, afirma que estan treballant en un model democràtic, eficaç i inclusiu per aconseguir que l’ateneu sigui un punt de referència per a les moltes iniciatives que hi ha al barri. Per a les entitats és vital que estigui a punt la tardor del 2018 perquè és quan comença el curs. Si s’endarrereix, asseguren que seria com perdre un any.