Aquest pàrquing resta tancat des de l'agost i aviat, en els propers mesos, es convertirà en un supermercat. És un més que se suma als molts que ja hi ha a la zona i una preocupació per als petits comerciants que creuen que la saturació de supermercats podria afectar al comerç de proximitat. SOFÍA GONZÁLEZ, copropietari de Frutas Juan y Sofi "Los tenemos todos alrededor: Sorli, Condis, Casa Ametller... son cadenas muy grandes, no puedes competir en precios, pero en calidades puedes competir y en proximidad porque eso es lo que intentamos." MARÍA MARCELA GONZÁLEZ, dependenta de Carnisseries Salas "Quizás afecte un poquito però tampoco es para decir nos afectará y tendremos que cerrar, no. Es muy diferente a un supermercado y como trabajan y como cortan la carne y todo. No tiene nada que ver." Un altre cas és el del Mercaodeon, on també es podria obrir un altre supermercat. Fa un any que va abaixar les persianes i alguns propietaris estan en negociacions per vendre el terreny a alguna promotora. A la façana del mercat, però, subsisteixen tres comerços en règim de lloguer. JAUME ORRIOLS, propietari de Bing Banc Colors "Si fiquen un gran comerç, el petit comerç d'aquí del barri cada cop anirà desapareixent. Ja fa anys que ho estem veient i cada cop anirà a més. Si no hi ha algú que ens ajudi als petits comerços d'aquí, al final desapareixerà." El districte de Sant Andreu podria posar fre a la proliferació de grans supermercats. Arran d'una proposició presentada per la CUP en el darrer consell plenari, s'ha instat el govern a executar un Pla d'usos per limitar l'obertura d'aquests establiments i un projecte per potenciar i promocionar el comerç de proximitat.

El pàrquing Fabra Dublin-Meridiana, situat al carrer de Dublín 6-8, i que va funcionar durant dècades com a pàrquing per a veïns i comerciants de la zona, va tancar definitivament a l’agost. Des de llavors, és propietat d’una cadena de supermercats i obrirà els propers mesos convertit en un nou espai comercial. Un més al barri de Sant Andreu que ja disposa d’hipermercats grans com Hipercor, Suma, Caprabo, Dia o Bon Preu, entre molts altres. El petit comerç es mostra preocupat amb l’obertura, tot i que creuen que no perdran clientela. “La qualitat del producte que oferim i el tracte al client no és comparable amb els grans supermercats”. Explica la propietària de la fruiteria Juan y Sofi, Sofía González. “Tot i que no podem competir amb el preu”, conclou.

Però aquesta no és l’única superfície comercial nova que hi ha a la vista. Ja fa temps que es parla que el Mercaodeon es convertirà en un nou supermercat els propers anys. El Mercaodeon, l’únic mercat privat de Sant Andreu, va obrir el 1983 i es va tancar ara fa un any. L’espai va adoptar el nom del cinema Odeon que el va precedir fins a 1981 i que estava situat just davant dels antics cinemes Lauren, a la rambla de Fabra i Puig. El Mercaodeon va començar a funcionar amb 55 parades d’alimentació i de productes per a la llar. Durant els anys 80 i 90 va tenir una clientela fidel i fixa però, amb l’obertura de noves superfícies comercials i grans supermercats algunes parades van anar tancant. A principis de 2015 en quedaven obertes menys d’una desena. Llavors, la majoria de botigues es van establir fora del mercat per intentar recuperar els clients i les vendes. Actualment, només continuen oberts els tres establiments que tenen l’entrada per la rambla de Fabra i Puig. Una d’aquestes botigues tancarà el proper mes i una altra acabarà el contracte de lloguer l’any vinent. El tercer establiment, però, encara té un contracte de lloguer signat per vuit anys més.

Molts són els dubtes sobre el futur d’aquest gran espai situat a la cruïlla de la rambla de Fabra i Puig i del carrer de Nadal. El Mercaodeon té 35 propietaris i segons va informar el president de la comunitat de propietaris, Jaume Canosa, fa uns mesos a BTV “diverses cadenes de supermercats ja s’han interessat en la compra de l’espai.” Jaume Orriols, el propietari del negoci Big Bang Colors, un dels tres establiments que encara estan oberts a la façana del Mercaodeon confirma que fa uns mesos va rebre la visita de diverses promotores: “Volen fer un gran supermercat a la planta baixa i a sobre construir-hi pisos”. “Jo els faig nosa perquè mentre jo sigui aquí no hi podran fer obres. Però no tinc intenció de marxar perquè encara em queden uns quants anys de contracte de lloguer.”

Per protegir el petit comerç i evitar l’increment massiu de nous supermercats a la zona, el Grup Municipal CUP-PA va presentar en el darrer plenari de Sant Andreu una proposició en què instava el govern a executar un Pla d’usos per limitar l’obertura de nous grans supermercats i a executar un pla seriós de potenciació i promoció del comerç de proximitat. Amb els vots a favor d’ERC, i les abstencions de Barcelona en Comú, el PSC i CIU la proposició va quedar aprovada. Ara, els petits comerciants resten a l’expectativa de quan i com s’aplicarà el nou Pla d’usos i de quines repercussions tindrà en els seus negocis.