Les estacions de l’any es produeixen a causa de la rotació de la Terra entorn del Sol. D’aquesta manera els raig de sol que ens arriben són més o menys inclinats i, per tant, en funció de l’estació de l’any en què ens trobem reben una il·luminació diferent. Durant aquests dies, a Barcelona, el sol es troba a una altura respecte de l’horitzó d’uns 47º.

La tardor de 2013 va començar diumenge, 22 de setembre, i des de llavors hem començat a tenir menys hores de llum solar, però serà a partir d’aquests dijous quan hi haurà més hores nocturnes que diürnes. Durant els 89 dies que durarà la tardor la durada d’hores amb llum solar disminuirà uns tres minuts al dia i haurem d’esperar a l’inici de l’hivern, el 21 de desembre, perquè es torni a capgirar aquesta durada.

Algunes dites populars així ho recorden: “Per Santa Llúcia, un pas de puça; per Nadal, un pas de pardal i per Sant Esteve, un pas de llebre” o “Per Reis el dia creix i el fred neix”. Haurem, però, d’esperar-nos al 18 de març -és a dir, d’aquí a 5 mesos i 20 dies- per tornar a tenir més hores de llum que de foscor.

El canvi d’hora, per augmentar l’estalvi energètic, es realitzarà el diumenge 27 d’octubre. A les tres de la matinada s’haurà d’endarrerir el rellotge fins a les dues.