Aquest edifici es va construir a finals del s.XIX i fins a 1874 va ser la fàbrica tèxtil Can Balcells. Tres anys més tard, l'espai es va convertir en les cotxeres i els tallers del "tramvia de foc" que enllaçava Sant Andreu de Palomar amb l'Arc de Triomf de Barcelona. I als anys 40, s'hi va establir l'empresa Maquitans. Llavors, l'edifici va passar a ser el taller on els autobusos de gasoil es transformaven en troleibusos elèctrics. Des de 1982 l'edifici és un espai cultural. Del passat, conserva, per exemple, el sostre alt de la sala d'exposicions. CRISTINA ALCALDE, dinamitzadora del Centre Cívic Sant Andreu "El present, que som ara i com és l'edifici ara també està condicionat pel que va ser. I jo crec que també és maco i curiós recordar això i veure a on hem arribat i perquè estem aquí i com som." Precisament, per mantenir viva aquesta història, el centre cívic demana ara la col·laboració de tots els veïns. L'objectiu és recopilar fotografies i testimonis orals de l'època. CRISTINA ALCALDE, dinamitzadora del Centre Cívic Sant Andreu "La iniciativa ha despertat la curiositat, sobretot, de la gent gran perquè és qui ha vist més aquesta evolució. Però costa trobar aquestes fotos del centre cívic. Per tant és complicat. Ara hem de fer tota la tasca de difusió per arribar a la gent. I animar-los a que remenin una mica en el baguls a veure si troben aquestes fotografies i entre tots ho podem aconseguir." Els particulars que tinguin documents històrics de l'edifici, els poden enviar a través de l’adreça electrònica del centre cívic.

A final del segle XIX a Sant Andreu de Palomar es van establir diverses fàbriques entre les quals hi havia Can Balcells, una indústria tèxtil que va funcionar fins a 1874. Aquest és el primer ús de l’edifici que actualment ocupa el Centre Cívic Sant Andreu i un dels episodis que l’equipament vol retratar. Els dinamitzadors del centre cívic volen reconstruir la història de l’edifici a través de les fotografies o testimonis orals dels veïns.

Cristina Alcalde, dinamitzadora de l’equipament municipal, creu que és important conèixer el passat perquè el que són ara és conseqüència de tota la història. Aquests dies començaran la tasca de difusió perquè els veïns busquin als baguls de casa qualsevol element que pogués representar aquest passat històric.

La història de l’edifici del centre cívic

Després de fàbrica tèxtil, el 1877 la fàbrica es va convertir en uns tallers i cotxeres per al tramvia que enllaçava Sant Andreu amb l’Arc de Triomf i que s’anomenava tramvia de foc. Va ser el primer tramvia de vapor interurbà de Catalunya i passava pel mig de l’edifici actual del centre cívic.

Als anys 40 la construcció actual del carrer Gran de Sant Andreu, 111, s’anomenava El Transformador. En aquesta edificació els autobusos de gasoil eren convertits en troleibusos elèctrics. Aquest ús explica que el sostre de l’edifici sigui tan elevat.

Finalment l’any 1979 l’Ajuntament va acordar amb Transports de Barcelona transformar l’edifici en un espai cultural. El 1982 va néixer el Centre Cultural de les Cotxeres de Sant Andreu, que al cap de dos anys més es va convertir definitivament en el centre cívic.