L'Adrià Terol, historiador dels Cementiris de Barcelona, ha perfilat una ruta cultural al cementiri de Sarrià, que s'afegeix a les que ja existeixen a d’altres de més importants com el del Poblenou o Montjuïc. ADRIÀ TEROL, historiador dels Cementiris de Barcelona. “Tot i que és un cementiri petit, discret, d'un caire rural, ja que responia només a les necessitats de l'antiga vila de Sarrià, però estan enterrats, com hem vist, figures molt importants com J. V. Foix, Carles Riba, Clementina Arderiu i molts d'altres.” La sepultura de Carles Riba i Clementina Arderiu, dues de les figures més importants de la poesia catalana de la meitat del segle XX, és un desig testamentari del mateix Riba. La seva dona Clementina la va encarregar a l'escultor noucentista Josep Clarà. ADRIÀ TEROL, historiador dels Cementiris de Barcelona. “Una llosa doncs com va voler ell molt senzilla com veiem aquí al costat, on hi figuressin els seus noms, sobretot la seva condició de poeta i de poeta en llengua catalana. Es representa un home que està destriant el gra de la palla: és fer un símbol de la feina que ha de fer un poeta.” En aquest cementiri també podem trobar-hi el panteó monumental dels Mumbrú. ADRIÀ TEROL, historiador dels Cementiris de Barcelona. “Una família que tenia forts lligams socials i culturals amb l'antic poble de Sarrià. Per què? Doncs perquè van cedir uns locals a l'acadèmia Josepina, la qual va esdevenir desprès el centre parroquial de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià." El cementiri de Sarrià es va construir el 1849. Abans la gent s'enterrava al fossar de la parròquia. Per poder fer la visita cultural seguint aquesta nova ruta, s'ha de contactar amb Cementiris de Barcelona.

La literatura, com altres arts, ha ajudat a despertar l’interès pel turisme de cementiris, una tendència confirmada per l’activitat desenvolupada, entre d’altres, per l’Associació Europea de Cementiris Singulars. El de Sarrià és un d’aquests recintes funeraris que tenen un interès cultural. Cementiris de Barcelona, com ja ha fet amb el cementiri del Poblenou, el més antic de l’estat espanyol, el de Montjuïc i el de les Corts, ha dissenyat una ruta cultural diürna per recórrer les sepultures de les personalitats que hi ha enterrades allà. “El de Sarrià és un cementiri que, per la seva peculiaritat, ha estat molt destacat, per exemple, en la novel·la ‘Marina’, de l’escriptor Carlos Ruiz Zafón. Això ha despertat l’interès de moltes escoles que visiten el cementiri i altres agrupacions que han llegit i han fet treballs sobre aquesta novel·la”, relata Adrià Terol, historiador de Cementiris de Barcelona i autor d’aquesta ruta cultural.

Al recinte funerari sarrianenc hi ha enterrades figures com el poetes J. V. Foix, Carles Riba i Clementina Arderiu, entre d’altres. La mateixa Clementina Arderiu, esposa de Riba, seguint el desig testamentari del seu marit, va encarregar una sepultura a l’escultor noucentista Josep Clarà. Riba volia una llosa molt senzilla on figuressin els seus noms i sobretot la seva condició de poetes en llengua catalana. “L’escultura de la sepultura representa un home que està destriant el gra de la palla. És com un símbol de la feina que ha de fer un poeta”, explica Terol.

En aquest petit cementiri de Barcelona trobem el panteó monumental dels Mumbrú, una família amb forts lligams socials i culturals amb l’antic poble de Sarrià, que va cedir uns locals a l’acadèmia Josefina, la qual va esdevenir després el centre parroquial de Sant Vicenç de Sarrià. També podem visitar la sepultura del farmacèutic sarrianenc Joan Margenat, síndic de l’antic Ajuntament de Sarrià (1839-41 i 1843), que va ser afusellat el 1843 durant la Jamància, revolta popular i progressista. “El seu assassinat va commoure la societat sarrianenca. Tenim la seva sepultura amb escrits de la família Margenat que mencionen aquell episodi”, apunta Terol.

El cementiri de Sarrià, juntament amb el d’Horta, és un dels més petits de Barcelona, té un caire rural, ja que responia a les necessitats de l’antiga vila, i segons la documentació existent, es va construir el 1849, tot i que hi han algunes tombes més antigues. La ruta cultural guiada per aquest petit cementiri es pot realitzar contactant amb Cementiris de Barcelona.