Reciclen càpsules de cafè per fer peces de bijuteria. Són els usuaris de la Fundació Canigó, que han creat alguns dels dissenys. Fa cinc anys van decidir engegar una línia de joies de fantasia. SÍLVIA BONET, educadora de la Fundació Canigó “Cada noi, segons les habilitats, doncs fa una part del procés o en fa una altra. Perquè clar hi ha que tenen menys habilitat fina. Llavors les càpsules s'han de buidar de cafè, s'han de netejar, s'han de retallar. La cosa més fineta, doncs n'hi ha que ho poden fer. Però tots hi participen.” A la Fundació Aspasim, els usuaris elaboren pessebres totalment artesanals que venen a llocs com la Fira de Santa Llúcia o al Poble Espanyol. Des de fa unes setmanes, però, els productes artesanals d'aquests dos centres ocupacionals i altres cinc del districte de Sarrià – Sant Gervasi han quedat recollits en un catàleg anomenat ‘Artesania per a la inclusió social’. ROSA MARIA ALARCÓN, monitora del centre ocupacional d'Aspasim “És una obertura cap a tothom i sobretot perquè la gent prengui consciència que aquests nois no només tenen discapacitats sinó al contrari. Tenen moltes capacitats.” IRENE MONTOLÍ, psicòloga de la Fundació Canigó “És una manera de fer divulgació de la feina que fem, no? I d'alguna manera, l'esforç que fan els treballadors no es queda aquí a dintre sinó que el traspassa i té un sentit social. Fas les coses per algú altre, no?” Articles de papereria, decoració, roba i complements o productes de temporada com el cagatió. Són productes que costen uns 30 euros i que es poden adquirir en línia i, també, als centres d'aquestes entitats, que atenen persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes d’inclusió social.

El catàleg “Artesania per a la inclusió social” es pot consultar en línia i serveix com a recull de les peces i els productes que fan a sis centres ocupacionals de fundacions del districte de Sarrià – Sant Gervasi. Són entitats que atenen persones amb discapacitat intel·lectual o amb problemes d’inclusió social. “Aquest catàleg és una obertura cap a tothom. Sobretot perquè la gent prengui consciència que aquests nois no només tenen discapacitats, sinó al contrari. Tenen moltes habilitats.”, comenta Rosa Maria Alarcón, monitora del centre ocupacional de la fundació Aspasim.

En aquesta entitat, per exemple, elaboren pessebres totalment artesanals que actualment venen a llocs com la Fira de Santa Llúcia o al Poble Espanyol. Ara, amb el catàleg, tenen una finestra més.“És important perquè permet que el que fan els treballadors no es quedi aquí a dintre. Ells saben que fan les coses per algú altre i el catàleg els dóna visibilitat”, remarca Irene Montolí, psicòloga de la Fundació Canigó.

A la Canigó fa cinc anys que van decidir engegar una línia de bijuteria reciclant càpsules de cafè. Tots els usuaris del centre ocupacional participen en l’elaboració, i fins i tot n’hi ha que han creat els dissenys. “Cada noi s’encarrega d’una part del procés. Les càpsules s’han de buidar de cafè, s’han de netejar i s’han de retallar”, explica Sílvia Bonet, educadora de la Fundació Canigó. El centre ven aquestes peces a una parada que fan a Sant Jordi, al centre que tenen al carrer de Canet o al seu lloc web.

El Centre Pedralbes, les fundacions Assís, Estimia, Boscana i Teas són les altres entitats que han vist inclosos els seus productes al catàleg d’artesania, on es poden trobar articles de papereria, decoració, roba i complements o productes de temporada com roses de Sant Jordi. Tot el que es ven costa entre 1 i 30 euros i la recaptació es destina a la inserció social dels diferents col·lectius.