El mur, la porta i un capitell és el que queda de l’antic castell del Parc Güell. Un edifici que va construir el 1928 el senyor Frey, un empresari suís, soci de Joan Gamper. El més curiós d’aquest edifici és com va desaparèixer. Els veïns expliquen que en despertar-se un matí, el castell ja no hi era. CARME FERRER, Grup d’Estudis del Coll-Vallcarca “Alguns dels veïns diuen que es va desmuntar i es van numerar totes les pedres amb la intenció de muntar-ho en un altre lloc. Des de les finestres veiem el castell i d’un dia per un altre no el vam tornar a veure i, a més, es va portar amb un secretisme.” De castell d’en Frey va passar a castell d’en Blay als anys 50. Josep Maria Blay Castillo era el soci de Ramon Balet als estudis Balet i Blay, del barri del Coll. És la productora que va fer la primera pel•lícula de dibuixos animats d’Europa. CARMEN MORA, filla dels masovers del castell “Cuando inauguraron todas las obras que hicieron de dentro, pues vino el gobernador civil, un tal Correa y mucha gente.” CARME FERRER, Grup d’Estudis del Coll–Vallcarca “Els Balet i Blay van anar una miqueta avall i llavors, es van plantejar la venda a una empresa hotelera que era Nador–Goldstein, això estem parlant de l’any 62.” L’hotel mai no es va arribar a fer i els veïns pensen que el castell podria estar als Estats Units, a Austràlia o a Andorra si realment es va reconstruir pedra a pedra. Ara, queden els plànols, alguna fotografia i el mur en una de les entrades del parc per l’avinguda del Coll del Portell.

De les restes de l’antiga fortificació, construïda el 1928 per l’arquitecte Xavier Turull, només en queda el mur, una porta i un capitell. El castell es va anomenar castell d’en Frey (el cognom del primer propietari, un suís soci de Joan Gamper) i després castell d’en Blay (el cognom del segon propietari, un dels socis de la productora d’animació Balet i Blay). L’any 1962 es va vendre per fer-ne un hotel però el projecte mai no va tirar endavant.

Els veïns expliquen que el 1963 i, d’un dia a l’altre, la fortificació va desaparèixer durant una nit. I que es va fer desmuntar pedra a pedra, que es van anar enumerant perquè es volia traslladar l’edifici a una altra ubicació. De fet, els rumors diuen que podria estar als Estats Units, Austràlia o Andorra, però no se sap amb certesa.