Aquestes dones tenen fills d’entre zero a tres anys i són usuàries de Vincles, un projecte que el Casal dels Infants té al Raval. Aquí se’ls facilita un espai de relació amb altres mares però, sobretot, un lloc on poden deixar els fills quan estudien o treballen. FINA PÉREZ, educadora del projecte Vincles “I una de les necessitats que ens estem trobant és que mares que tenen ganes de fer una formació o mares que tenen ganes d’estudiar, de treballar no poden perquè no tenen plaça a l’escola bressol perquè estan plenes o ni hi ha entitats que puguin oferir aquests serveis.” Aconseguir més espais com aquest ajudarien, segons el Casal dels Infants, a canviar la situació econòmica de moltes famílies del barri. Un altre canvi important passa perquè les escoles siguin un reflex de la diversitat cultural, social i econòmica del barri. ROSA BALAGUER, directora general del Casal dels Infants “En el barri del Raval hem de reconèixer que hi ha segregació escolar. Que d’alguna manera com a societat hem de poder abordar perquè realment al Raval les famílies que més o menys tenen capacitat econòmica i poden, escullen una escola pels seus fills fora d’aquest barri.” El Casal assegura que les desigualtats socials entre el Raval i altres barris de la ciutat han augmentat. Creuen que si es volen frenar calen més recursos en educació i en suport a les famílies.

L’informe sobre pobresa i desigualtats socials que cada any elabora el Casal dels Infants ha posat de manifest que les desigualtats entre barris i la pobresa infantil van augmentar l’any 2015. En concret, el barri del Raval apareix com un dels barris de la ciutat en què aquestes desigualtats són majors. L’entitat, que treballa a la zona des de fa més de 30 anys per donar oportunitats als infants, els joves i les famílies, assegura que aquestes desigualtats poden anar desapareixent però que per aconseguir-ho calen més recursos en educació.

En concret, pel que fa a política familiar, des del Casal dels Infants creuen que és imprescindible posar en marxa una renda mínima de ciutadania i la potenciació dels Serveis d’Orientació i Acompanyament a la Família. Pel que fa a la petita infància, l’entitat reclama un millor accés a les escoles bressol i augmentar el nombre d’espais maternoinfantils per afavorir la conciliació laboral.

El Casal dels Infants també considera que l’escola hauria d’estar més oberta als barris i a les seves necessitats alhora que reclamen a l’Administració més inversió en les escoles i centres oberts dels barris més vulnerables. Pel que fa als joves, consideren que s’ha d’augmentar l’atenció a les noies, les més afectades per l’atur juvenil.

Per fer front a aquests reptes, l’entitat assegura que la solució és implicar tots els actors socials dels barris per sumar compromisos.