Aquesta casa del carrer de l’Hort de la Vila, a Sarrià, fa sis anys que està buida i tapiada. És propietat de l’Ajuntament i encara no té un ús definit, però les entitats de cultura popular del barri han presentat la seva proposta. SANTI ESTRADA, cap de colla de Diablesses i Diables de Sarrià “El volem per fer el centre de cultura popular de les entitats. Ningú no té cap local propi sinó espais cedits o llogats per les entitats per poder tenir o guardar material.” De moment fan servir llocs com l’associació de veïns de Sarrià o, com en el cas de la colla gegantera, la seu del districte, on guarden els gegants. MARIA VENEGAS, cap de colla dels Geganters de Sarrià “Hem de parlar primer amb l'Ajuntament perquè parlin amb la guàrdia urbana i ens vinguin a obrir la porta. Alguna vegada l'espera pot ser d'una hora, hora i mitja, depèn de si tenen algun servei.” Però, sobre la taula, hi ha un altre projecte presentat per un altre grup de veïns. Volen que en aquest espai, on l’artista Torres García va fabricar la seva col·lecció de joguines, sigui un centre expositiu de la seva obra. TERESA DURÓ, llibreria La peixera “Aquesta adreça Hort de la Vila número 29 és una adreça que està en diferents catàlegs d’exposicions d’arreu del món de l’obra de Joaquim Torres García, amb la qual cosa no ho podem obviar, no?” L’Ajuntament, que ja té les dues propostes, diu que l'ús definitiu de l'espai es concretarà amb la participació dels veïns en el proper pla d'actuació del districte.

Fa sis anys la lluita veïnal a Sarrià va aconseguir que no s’enderroquessin dues cases tradicionals del nucli antic de Sarrià. Són el número 27 i 29 del carrer de l’Hort de la Vila. Llavors, l’Ajuntament va iniciar un procés per aconseguir-ne la propietat. I ara que ja la té, els veïns demanen concretar-ne l’ús. De moment, ja s’han presentat dos projectes: convertir l’espai en la casa de cultura popular del barri o crear-hi un centre expositiu sobre l’obra de l’artista Joaquim Torres García. La decisió, segons l’Ajuntament, es prendrà amb la participació ciutadana i s’inclourà en el pla d’actuació del districte.

Pel que fa a la casa de cultura popular, cinc entitats del barri (Diablesses i Diables de Sarrià, el Drac de Sarrià, Diables Infantils de Sarrià, la Colla Gegantera de Sarrià i la Comissió de Festes) han elaborat ja un projecte. El cap de colla dels diables, Santi Estrada, explica que “cap de les entitats de cultura popular del barri no té una seu i el material el guardem o a casa nostra o a espais que ens han cedit altres entitats”. La Colla Gegantera, per exemple, guarda els gegants al vestíbul de la seu del districte però com que no hi tenen accés lliure, els caps de setmana han de trucar a la Guàrdia Urbana perquè els obrin. “Això, sovint, vol dir que hem d’esperar entre una i dues hores fins que poden venir a obrir-nos per recollir o deixar els gegants”, es queixa la presidenta de la Colla Gegantera, Maria Venegas.

D’altra banda, l’Ajuntament ha rebut una altra proposta ben diferent sobre què fer amb les dues finques. En una, al número 29, hi havia el taller de l’ebanista Francisco Rambla, que produïa la col·lecció de joguines dissenyades per l’artista catalanouruguaià,Joaquim Torres García. El projecte, que surt d’un grup de veïns que van participar activament en la campanya per evitar que s’enderroquessin les cases, convertiria l’espai en un centre expositiu de l’obra de Torres García amb tres eixos fonamentals: art, joc i pedagogia. “Torres García no té el reconeixement que es mereix a Barcelona i un projecte com aquest posaria Sarrià en el mapa internacional del món de l’art.”

Fer compatibles o no els dos projectes és feina ara de l’Ajuntament, que, de moment, diu que qualsevol decisió sobre el tema es prendrà amb la participació ciutadana i s’inclourà en el futur pla d’actuació del districte.