Així és ara la masia de Can Fargas després de la darrera reforma. Aquest setembre obrirà com a escola municipal de música. Els orígens, però, es remunten a una torre medieval del segle XI. LLUÍS VILA, Plataforma Salvem Can Fargas “La torre és un element de protecció nacional, gairebé únic a a la ciutat de Barcelona, de fet se li han trobat dintre de la rehabilitació elements arquitectònics d’una importància grans perquè no n’hi havia d’altres.” Al seu voltant es va construir la resta de l’edifici durant els segles XVI i XVII. Els terrenys, abans molt més extensos, eren unes vinyes. Actualment, més reduïts, contenen un jardí romàntic del segle XIX. Els veïns van començar a mobilitzar-se per preservar Can Fargas després que els hereus de la propietat decidissin desfer-se’n a finals dels anys 90. “Va vendre la masia a una empresa que pretenia fer-hi un projecte faraònic que va alarmar els veïns i van dir, amb això ens juguem la supervivència de la masia.” Van recollir molts suports, tot i que els inicis no va ser fàcils. “L’Ajuntament i el districte de l’època no estaven per la recuperació de la masia, els semblava que el projecte de l’empresa aquesta ja era prou bo i així ens va portar fins i tot a judici.” El consistori va comprar la masia el 2009. Ara, després de pràcticament 20 anys de lluita, l’edifici més representatiu del barri de la Font d’en Fargues, a tocar del passeig Maragall, estarà en breu a disposició de la ciutat i al servei de la formació musical. “És un element emblemàtic, dóna nom al barri i és una preciositat.”

A finals dels 90, les manifestacions al passeig de Maragall per recuperar la masia de Can Fargas, que és a tocar, es van convertir en tot un clàssic. Un bon nombre de veïns de la Font d’en Fargues i d’altres parts d’Horta-Guinardó van lluitar durant anys per salvar el que és, afirmen, l’edifici més emblemàtic del barri.

Els darrers hereus de la casa la van vendre a un inversor privat que, segons els representants de la plataforma Salvem Can Fargas, presentava un projecte que posava en perill la masia. Expliquen que en un principi l’Ajuntament de l’època no va donar suport a la mobilització ciutadana i que alguns líders veïnals fins i tot van haver d’acabar anant a judici. Més tard, en vista del poder de convocatòria de la plataforma, del suport d’algunes personalitats i dels milers de signatures presentades, els partits polítics van començar a donar suport a la reivindicació. Finalment, l’any 2009 el consistori va comprar l’immoble.

Can Fargas és un dels darrers exemples de les antigues masies d’Horta. Destaca especialment per una torre de medieval del segle XI, que està protegida com a bé d’interès nacional. La resta de l’edifici es va construir al voltant d’aquest element durant els segles XVI i XVII. També conté un jardí romàntic que acollirà concerts a l’aire lliure quan, a partir del setembre, la masia de Can Fargas s’estreni com a nova escola municipal de música de la ciutat.