L'Eduardo Saiz és biòleg i està al capdavant d'un projecte pioner a Barcelona que acaba d'iniciar l'associació de veïns de Sarrià. Es tracta d'un calendari fenològic del barri que permetrà al llarg dels anys veure l'evolució del comportament d'animals i plantes segons l'estació de l'any. Enguany ja han trobat una diferència important al Parc de l'Oreneta, on els ametllers han florit fa una setmana. EDUARDO SAIZ, biòleg i vocal de medi ambient de l'AV Sarrià “Habitualmente los almendros vienen a florecer hacia febrero, quiero decir que se han adelantado aproximadamente un mes.” Una tardor càlida amb una temperatura bastant superior a l'habitual ha fet que els insectes pol·linitzin l'ametller abans d'hora. D’altra banda, l'Eduardo també ha constatat, just a davant de casa seva, un canvi de comportament en les puputs. EDUARDO SAIZ, biòleg i vocal de medi ambient de l'AV Sarrià “En el caso de la abubilla hemos comprovado la primavera pasada que ha inciado la cría dentro de ambiente urbano, en el barrio que no es habitual en las abubillas. Esto es una modificación de su comportamiento.” Totes aquestes dades serveixen per als estudis del canvi climàtic. I per poder aconseguir el màxim d'informació demanen la col·laboració dels veïns del barri. EDUARDO SAIZ, biòleg i vocal de medi ambient de l'AV Sarrià “Proponemos a los vecinos que tengan afición por la naturaleza y que les gusté observar todos estos fenomenos que colaboren en estas constataciones de hechos que suponen modificación en el comportamiento de las especies.” Totes les dades recollides apareixeran al web i blog de l'associació de veïns i es comunicaran a la Xarxa Fenològica de Catalunya.
L’Eduardo Saiz i dos companys més de l’Associació de Veïns de Sarrià són els veïns que han començat a fer un calendari fenològic del barri. No han passat ni dues setmanes i ja han constatat un canvi: enguany els ametllers del Parc de l’Oreneta han florit el 5 de gener i normalment no ho fan fins al febrer. Dades com aquestes recollides any rere any serveixen per visualitzar els efectes del canvi climàtic.
Aquesta és la primera vegada que es fa un calendari fenològic a Sarrià i també a Barcelona. Com que durant l’any els canvis en l’observació del comportament d’animals i plantes són infinits, l’associació de veïns demana la col·laboració dels sarrianencs aficionats a la natura per poder tenir una base de dades més àmplia. S’hi poden aportar tant dades, com fotografies o vídeos. Els veïns interessats en aquest projecte poden informar-se’n presencialment a la mateixa associació o bé enviant un correu electrònic a avsarria.cat@gmail.com o al correu de l’Eduardo Saiz (esaizburgos@hotmal.com).
Cada mes es publicaran al web i al blog de l’associació de veïns totes les dades que es recullin al barri i també es comunicaran a la Xarxa Fenològica de Catalunya, que està vinculada al Servei de Meteorologia de Catalunya.