El buidatge del pantà de Vallvidrera, que va començar a finals de juliol, s'està retardant. Aquest procés és necessari per realitzar els treballs de reparació d'una fissura al vas. Per acabar de fer-ho, serà necessària l'ajuda d'una bomba externa, perquè el sistema habitual no funciona amb el nivell d'aigua actual. MARIÀ MARTÍ, gerent del Consorci de Collserola “En haver baixat de nivell, no hi ha suficient columna d'aigua per donar pressió. Encara que encebis el tub, no xucla.” Seguint l'assessorament de la Societat Catalana d'Herpetologia, el pantà s'ha de buidar per controlar l'impacte que tenen sobre l'ecosistema aquàtic les poblacions d'espècies invasores com la tortuga de Florida i el cranc americà. El Centre d'Estudis Galanthus i el CRARC seran les entitats encarregades de treure-les. L'última actuació semblant es va fer fa quatre anys. MARIÀ MARTÍ, gerent del Consorci de Collserola “No podem fer-ho gaire seguit perquè per entrar amb màquines ha d'haver-hi una capa de sediment d'un cert nivell que la puguis treure. Vull dir, per treure una capa primeta, no. Perquè ni compensa, és costós i a més ens arrisquem a fer malbé la impermeabilització.” Una vegada es completi el buidatge, els treballs de reparació de la fuita es faran amb una màquina equipada amb un braç mecànic. D'aquesta manera no s'haurà de fer ús de maquinària pesada. MARIÀ MARTÍ, gerent del Consorci de Collserola “En poder-se fer des de l'exterior, no és necessari que els fangs s'assequin, atès que hi ha una situació de sequera tan bèstia, i és una massa d'aigua que vulguis que no, doncs dóna vida a falciots, a rats penats, etcètera... vam dir: doncs bé. Podem esperar.” Segons el Parc, en dues setmanes el pantà estarà completament buit.

El buidatge del pantà de Vallvidrera s’hauria d’haver completat a finals del mes de juliol, com si es tractés d’un assecament estival natural. El procés, però, es completarà a finals del mes de setembre, segons el Parc Natural de la Serra de Collserola. El retard en el buidament es deu al baix nivell d’aigua que hi ha al pantà. “No hi ha suficient columna d’aigua per donar pressió al sistema de buidatge. Encara que encebis el tub que fem servir, no xucla. Serà necessària l’ajuda d’una bomba externa”, explica Marià Martí, gerent del Consorci de Collserola. Una vegada es retiri l’aigua, començaran els treballs de reparació de la fuita que s’ha detectat prop de la presa. Es faran amb una màquina equipada amb un braç mecànic. D’aquesta manera no s’haurà de fer ús de maquinària pesada. “En poder-se fer des de l’exterior, no és necessari que els fangs s’assequin, atès que hi ha una situació de sequera tan bèstia. És una massa d’aigua que, vulguis que no, doncs dóna vida a falciots, a ratpenats i altres ocells. Llavors, vam dir: podem esperar fins al setembre”, aclareix Marià Martí. L’última buidada es va fer fa quatre anys. “Va ser l’última gran actuació. Però no podem fer-ho gaire seguit perquè per entrar amb màquines ha d’haver-hi una capa de sediment d’un cert nivell, perquè la puguis treure. Vull dir, per treure una capa primeta, no. Perquè ni compensa, és costós i a més ens arrisquem a fer malbé la impermeabilització, la làmina que hi ha a sota”, puntualitza Martí. Segons el Parc de Collserola, en dues setmanes el pantà estarà completament buit, però no s’assecarà completament.

Des del Parc s’assegura que aquest buidatge es fa seguint l’assessorament de la Societat Catalana d’Herpetologia. Aquesta entitat recomana que el pantà es buidi periòdicament per controlar l’impacte de les espècies invasores sobre l’ecosistema aquàtic. Actualment, la població d’amfibis autòctons al pantà, com ara la reineta, es troba en una situació preocupant. Amb el pantà buit, el centre d’estudi i divulgació del medi ambient Galanthus i el CRARC continuaran retirant -ja es va fer una primera actuació amb les tortugues al juliol- tant els exemplars d’espècies autòctones com invasores. En aquest últim cas, com per exemple: les tortugues de Florida, els crancs americans i els misgurns capturats, seran eliminats, com informen des de Galanthus. Les espècies autòctones es tornaran al pantà quan recuperi el nivell d’aigua habitual.