Tenen quatre anys i són la classe dels Castellers perquè fan pinya i són forts i valents. El Bernat és un més del grup i participa en totes les activitats de classe. DANIEL LLAMAS, pare del Bernat "Li agrada jugar, sempre està content li agrada fer de tot però és clar, ha de rebre transfusions cada dues o tres setmanes perquè té anèmia crònica i els glòbuls vermells se li van destruint. I veus que va perdent forces, a vegades es dona cops sense voler..." Al Bernat li van diagnosticar dèficit de piruvat-cinasa amb sis mesos. Es tracta d'una anèmia hemolítica que en el seu cas és severa. La malaltia és genètica i afecta una de cada 20.000 persones. No té cura tot i que un trasplantament de medul·la permetria espaiar més les transfusions. NATÀLIA GARRIGA, mare del Bernat "Si que s'estan duent a terme moltes investigacions però ara mateix l'única via seria un trasplantament de medul·la òsea, i en el cas del Bernat, hauria de ser d'un germà." Les transfusions de sang mantenen el Bernat amb vida, per això la família i els amics reivindiquen la importància de les donacions. NATÀLIA GARRIGA, mare del Bernat "Gràcies als donants el Bernat està aquí. I sempre que ell vagi a l'hospital, i ho requereixi, trobarà una bossa de sang." El Bernat tindrà una germaneta aviat. Serà una nena sana i compatible. El seu cordó umbilical podria servir per millorar la salut del Bernat, en un futur.

El Bernat Llamas té quatre anys i té una malaltia hemolítica anomenada dèficit de piruvat quinasa. Es tracta d’una malaltia hereditària genèticament que genera la creació de glòbuls vermells defectuosos. Està obligat a rebre transfusions de sang cada 15 dies.

La primera transfusió que va rebre el Bernat va ser el mateix dia del seu naixement. Però no va ser fins als sis mesos que els metges de l’Hospital Sant Joan de Déu van detectar que tenia dèficit de piruvat quinasa.

Actualment el Bernat té quatre anys, estudia a l’Escola el Sagrer i fa vida normal com qualsevol nen. Però ha de fer-se transfusions de sang periòdiques cada dues o tres setmanes a causa de l’anèmia crònica que té. Diuen els pares que al Bernat li agrada anar a l’hospital per fer-se les transfusions perquè aquell dia torna carregat d’energia.

El dèficit de piruvat quinasa, que afecta una de cada 20.000 persones, no té cura. Però un trasplantament de medul·la permetria espaiar en el temps les transfusions de sang. L’any que ve el Bernat tindrà una germana i el seu cordó umbilical podria servir per millorar-li la salut.

Jornada solidària

Dissabte se celebrarà a la plaça de l’Assemblea de Catalunya, a la Sagrera, un matí solidari a favor de les malalties hemolítiques. De les 10 a a les 14 h s’instal·laran diverses carpes de jocs infantils i dues unitats mòbils del Banc de Sang i Teixits. A més, a les 12 h la coral sagrerenca 6:12 oferirà el concert Cantata, sentiments i emocions, dedicat al Bernat.