La salsa brava es convertirà aquest vespre en un dels ingredients estrella de la inauguració del bar de l'Ateneu l'Harmonia. Després de dos anys i mig en funcionament, l'equipament cultural estrena avui aquest servei. ALBERT BATLLES, treballador de l'Ateneu l'Harmonia "L'Ateneu era un projecte que funcionava però que necessitava un bar que l'acompanyés. I de fet això ens va dur a decidir com volíem que fos aquest bar. A decidir de manera conjunta i col·lectiva quins eren els ítems que havia de complir el bar que obrís aquí, a l'ateneu." El projecte gastronòmic del bar havia d’anar amb un de social. S'hi van presentar cinc propostes i l'escollida va ser la iniciativa de la Cooperativa de Treballadors la Guillotina. EDUARD DIAS, membre de la Cooperativa de Treballadors la Guillotina "No som una empresa convencional, que el nostre principal objectiu no és l'obtenció de beneficis sinó el treball social i el poder autogestionar-nos i tenir un treball digne ens dona la capacitat d'oferir productes de qualitat, ecològics, de comerç just a un preu raonable i competitiu." De moment, la cooperativa està formada per tres joves de menys de 30 anys amb una llarga experiència en el món de l'hostaleria. La carta inclou una gran varietat de tapes, entrepans i hamburgueses i incorpora propostes vegetarianes i veganes.

Entrepans, hamburgueses i tapes componen la carta del bar cafeteria L’Harmonia. El tret distintiu, però, n’és la qualitat, ja que prioritzen elaborar-los amb productes ecològics, de comerç just i de quilòmetre zero. Eduard Dias, membre de la Cooperativa de Treballadors la Guillotina, vol que el projecte sigui un equilibri entre el negoci i la sostenibilitat de l’entorn i el reciclatge. Assegura que el seu objectiu primordial no és obtenir un benefici econòmic com qualsevol empresa convencional i, per això, tenen preus competitius. Volen ser capaços d’autogestionar-se, oferir productes competitius i raonables i, a la vegada, tenir un treball digne. De fet, dos dels tres integrants de la cooperativa provenen del sector de l’hostaleria, en el qual han treballat des dels 18 anys. L’experiència en aquest món, el seu vincle amb l’acció social i l’oportunitat d’engegar de manera autònoma un projecte d’hostaleria és el que els va motivar a presentar-se a gestionar el bar de l’Ateneu l’Harmonia.

La convocatòria per gestionar el bar de L’Harmonia es va obrir el juliol del 2016. Segons Albert Batlles, treballador de l’Ateneu l’Harmonia, aquest servei era la demanda més sol·licitada des que l’equipament va obrir, fa poc més de dos anys. Fins al 30 de setembre es van presentar cinc propostes a la convocatòria, en la qual s’enumeraven els requisits i un jurat, format per cinc entitats arrelades a l’equipament, i a l’octubre va escollir La Guillotina. Albert Batlles considera que el bar té números per tirar endavant perquè és l’únic del recinte de la Fabra i Coats. A més, afegeix que el trànsit de persones per l’ateneu és nombrós: cada trimestre 1.000 persones hi fan cursos i tallers i cada mes hi ha entre 20 i 25 propostes culturals.

El bar cafeteria de l’Ateneu l’Harmonia té el mateix horari que l’equipament municipal. Així, de dilluns a divendres obre de 10 a 22 h i els dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 22 h. Els responsables, però, tindran en compte les activitats de l’ateneu per allargar el servei d’atenció al públic. La carta inclou plats de cuina tradicional, per a vegetarians, vegans i qualsevol tipus d’intolerància o preferència alimentària.