La primera parada de l’autobús de la memòria és al costat d’on hi havia hagut la presó de dones de les Corts. Aquí, un seguit de panells ens ajuden a recordar-ne la història. MARIA SALVO, expresa política “Ha estat una presó ignorada però les persones que hi hem estat no l'hem oblidat mai”. Avui la Maria és la veu que recorda totes les preses que hi van ser captives. MARIA SALVO, expresa política “La meva arribada a les Corts va ser en règim d'incomuniació absoluta fins que va venir l'ordre d'incorporar-nos perquè ja ens havien processat” I durant dos anys i mig va estar a la presó de les Corts. Aquesta i la resta d’històries de les preses de les Corts són l’eix vertebrador de la ruta d’avui. Un recorregut que porta els participants fins a la Diagonal, on un altre indicador marca la distància fins al Camp de la Bota. Allà, era on van executar onze de les preses de les Corts. Precisament, el Camp de la Bota serà la propera parada de l’autobús de la memòria. MARTA MAS, Comissió Memòria i Gènere "És el punt de confluència on podem assenyalar el camp de la Bota, zona Barcelona, zona Sant Adrià, que és on hi havia el parapet d'afusellament, i la direcció de la presó de les dones, de Diagonal a Diagonal, que ens permet una visibilitat de tots aquests espais de memòria." El viatge del Bus de la Memòria té el final al parapet, al barri de barraques del Camp de la Bota. És aquí on els veïns van haver de conviure amb els afusellaments fins a l'any 1952. JORDI RIBALTA, Comissió Memòria i Gènere "La importància de l'indret és primer senyalitzar, dignificar i a poquet a poquet anar introduint elements diversos que vagin lligant les diferents iniciatives, tant des de Barcelona com des d'aquí per recuperar aquesta memòria." Amb aquest projecte es vol vincular la memòria de dos espais de repressió franquista, a més de fer un homenatge als lluitadors i treballar contra l'oblit.

La presó de dones de les Corts ha estat la primera parada de l’Autobús de la Memòria. Al costat d’on hi havia hagut el centre penitenciari hi ha instal·lats una sèrie de panells que ajuden veïns i visitants a recuperar la memòria històrica. En la visita hi ha participat també Maria Salvo, que havia estat presa a les Corts durant més de dos anys. Salvo ha explicat que, des de fa temps, “ha estat una presó ignorada” però les persones que van ser-hi “no l’hem oblidat mai”.

El recorregut ha continuat cap a la Diagonal, on un indicador recorda que a 8 km de la presó hi ha el Camp de la Bota. Allà van ser executades 11 preses de les Corts. Des de l’indicador de la Diagonal els participants han tornat a pujar a l’autobús per dirigir-se precisament al Camp de la Bota, on han pogut visitar altres espais on s’està treballant per recuperar la memòria de la repressió franquista.

La senyalització, que vol ser un homenatge i un monument contra l’oblit, ha estat promoguda des del projecte per a un futur monument de la presó de dones de les Corts, en col·laboració amb la Comissió Memòria i Gènere, formada per entitats del districte de Sant Martí i del municipi de Sant Adrià. Són el resultat del treball realitzat pels alumnes del Màster en Disseny Urbà de la Universitat de Barcelona i estan basats en el mateix model de senyals de la ciutat, al qual s’han fet algunes modificacions com el canvi de color.