XAVIER CORDOMÍ, secretari de l'Associació de Festes de la Plaça Nova "L'Associació de Festes de la Plaça Nova és l'evolució de la Comissió de Festes de Sant Roc, són les festes en actiu, vives, més antigues de la ciutat. Nosaltres recollim tota aquesta trajectòria de 425 anys, des dels primers veïns que es van organitzar en confraria de Sant Roc l'any 1589, desprès en la comissió de veïns i comerciants que organitzaven les festes, i ara amb aquesta evolució més de ciutat que som l'Associació de Festes de la Plaça Nova, i que ens dediquem, a part d'organitzar les festes, a altres àmbits de la cultura popular. Hem anat conservant diferents elements de les diferents èpoques. La festa va anar evolucionant sobretot a finals del segle XVIII i al llarg del segle XIX, i és d'aquesta època que conservem els elements més antics." Són la bandera del barri que és de 1789, tenim també el porró del barri que és de 1830. Tenim els gegants que són de 1906, originals encara els mateixos. La cucanya que és un joc tradicional únic de Barcelona i altres elements com el nan Cucut, que és del 1907. El mèrit més important, sobretot de la gent passada, de la gent que va estar els anys més difícils, els anys 30, 40 i els anys 50, ha estat conservar l'esperit del barri de la Catedral."

L’Associació de Festes de la Plaça Nova és l’hereva de les festes de Sant Roc que, amb 425 anys d’història, són les més antigues de la ciutat. Fa 30 anys que s’encarreguen de mantenir aquesta tradició i ara, en reconeixement a aquesta feina, han rebut per unanimitat una de les medalles d’honor 2014 que atorga el Consell Plenari de Ciutat Vella.

L’associació aplega diversos elements festius de caràcter tradicional i popular: gegants, bestiari, diables i música tradicional. Els seus gegants, els de Sant Roc, són el més antics de la ciutat, amb més de 100 anys d’història.