La plaça d’en Joanic ha mantingut el nom de l’antic propietari durant dos segles. L’any 1806 Josep Joanich va comprar aquests terrenys. Més tard, el 1877, el seu nét els va parcel·lar. D’aquesta manera, es va urbanitzar una de les poques places de terra de la Vila. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia “És una d’aquestes places que anaven bé, perquè les places de terra servien també per acantonar la cavalleria, vull dir, de deixar la cavalleria en moments quan la cavalleria venia a posar ordre.” L’espai de la plaça d’en Joanic estava delimitat per Can Compte, una masia que abastava des de la travessera de Gràcia fins al carrer de la Providència. En enderrocar-se, als anys 30, els terrenys es van ampliar. JOSEP MARIA CONTEL, Taller d’Història de Gràcia “En aquesta finca s’obre el carrer de l’Escorial i el de Pi i Margall, llavors queda oberta la plaça i té una fuga d’aire imponent davant de la tàpia que tenia que la tancava.” La plaça conté un dels espais poc coneguts del barri. Es tracta d’un refugi antiaeri que es va construir durant la Guerra Civil i del qual només queda una part. Ara no es pot visitar, ja que l’any 2001, amb la construcció de l’aparcament, es va tapiar. La plaça ha tingut altres usos, com un mercat diari o cavallets per la festa major. Actualment, continua sent una de les portes d’accés a la Vila de Gràcia, amb una superfície de més de 4.500 metres quadrats.

L’any 1806, Josep Joanich els va comprar, però no va ser fins a 1877 quan el seu nét Esteve Joanich va parcel·lar la zona. La plaça quedava delimitada per la masia de Can Compte, que es va enderrocar i el 1934 es va urbanitzar. Amb aquesta actuació es va guanyar espai, es va crear l’eix del carrer de Pi i Margall i es van ampliar les voreres del carrer de l’Escorial.

La plaça de terra va acollir a finals del segle XIX un mercat diari a l’aire lliure i es va convertir en el tercer mercat de Gràcia juntament amb el de la Llibertat i el de la plaça de la Revolució. Més tard, es va transformar en l’espai dels firaires i els cavallets durant la festa major.

L’espai no ha deixat de tenir usos i durant la Guerra Civil s’hi va fer un refugi antiaeri, del qual ara només queda una part. Amb la construcció d’un aparcament soterrani es va eliminar part del refugi i se’n va tapiar l’accés. La plaça d’en Joanic es manté al llarg del temps com una de les poques places de Gràcia de terra.