Aquests són els plànols originals del Mercat de la Unió del Poblenou. Daten de 1886 i són obra de Pere Falquers, arquitecte del municipi de Sant Martí de Provençals MARIA RAYA, responsable de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí “Tenim tota la documentació completa d’aquest projecte, el pressupost, la memòria, els requeriments tècnics, el projecte complet. “ Es troben a l’arxiu municipal de Sant Martí i no són l’única joia que guarda. També tenen el plànol original de la Sagrada Família, que el 1885 es va començar a aixecar en uns terrenys que aleshores formaven part del municipi. Són només dos exemples dels milers de documents que formen part del fons de l’arxiu, que es remunten a abans de l’annexió de Sant Martí a Barcelona fins a l’actualitat. MARIA RAYA, responsable de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí “Tenim documentació de la pròpia administració, del propi Ajuntament, de correspondència, projectes d’obra de particulars, tots els projectes propis de l’ajuntament, com la construcció de mercats. I a part d’aquesta documentació històrica la pròpia que genera el districte actualment.” L’arxiu no només guarda documents municipals. També conserva fons d’entitats, associacions i empreses de Sant Martí. Una de les darreres incorporacions documentades és aquesta col•lecció de 330 fotografies. MARIA RAYA, responsable de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Martí “És el fons de l’Esteve Bosch, un fotògraf local. Ens ha fet donació la seva filla l’Isabel. Són fotografies que marquen una mica el que era la vida quotidiana del Clot.” Qualsevol persona o entitat que tingui material relacionat amb el territori en pot fer donació a l’arxiu. Aquí s’encarregaran de documentar-lo i guardar-lo per preservar la memòria de Sant Martí.
L’any 1985, abans de la constitució oficial dels arxius del districte que es va fer l’any 1988, ja van editar una primera guia. Poc després es va traslladar de la seu del districte a l’antiga Masia de la Torre del Fang, on hi serien fins a l’any 1994, quan es van instal·lar a la seu definitiva de l’Avinguda del Bogatell.
L’Arxiu conserva el patrimoni generat per l’administració municipal de Sant Martí des de finals del s. XVIII fins a l’actualitat, però també el produït per entitats, empreses i associacions que formen part del teixit social del districte. Col·leccions de documents textuals, gràfics, o cartogràfics, però també d’imatge i so.
L’Arxiu és a més un centre de dinamització de la memòria històrica. Treballen amb escoles i altres entitats culturals i socials per difondre no només el patrimoni del districte, si no també per donar a conèixer la tasca que fan els arxius municipals.
Qualsevol ciutadà pot consultar els documents del fons de l’arxiu i de la mateixa manera tothom que tingui material relacionat amb el districte de Sant Martí en pot fer donació. Allà el documentaran i el guardaran per preservar la memòria del districte.