El Palau Güell el va encarregar l’industrial i mecenes Eusebi Güell al seu amic Antoni Gaudí. Fer-ho al Raval no va ser una elecció gratuïta. CARMEN PERELLA, responsable del Palau Güell “Perquè estava a tocar de la casa familiar del seu pare en Joan Güell que donava a la Rambla i una mica aquest és el motiu. De fet encara hi ha un passadís que connecta ambdós edificis.” Tot i la seva majestuositat, l’obra va anar ràpida. Els treballs es van iniciar el 1886 i per a l’Exposició Universal estaven gairebé enllestits. CARMEN PERELLA, responsable del Palau Güell “Es pot dir que la part més grossa de l’edifici es va acabar de fer l’any 1888. De fet a la façana podem veure la inscripció de l’any 1888 tot i que en realitat no es va acabar fins al 90 i la part decorativa fins l’any 1895.” L’edifici mostra l’esperit creatiu i innovador de Gaudí. CARMEN PERELLA, responsable del Palau Güell “S’estructura a partir d’un eix central que és el saló central, que és l’eix vertebrador de l’edifici però a part també el tractament que li dóna a l’espai i a la llum, a través dels arcs catenaris, les columnes.” Va ser residència familiar fins a l’any 1908 i va passar a mans de la Diputació el 1945, quan es va cedir a canvi d’un vitalici. Ja com a edifici públic va acollir diferents institucions i s’hi van fer diverses rehabilitacions. CARMEN PERELLA, responsable del Palau Güell “L’últim va culminar des de l’any 2004 al 2011 que es fa ver la restauració integral de l’edifici i que va permetre l’obertura al Palau a la visita pública el mes de maig de 2011.” Les cavallerisses es van recuperar el 2008. Van ser la primera part d’aquesta joia modernista que es va poder visitar.

Eusebi Güell va quedar captivat per l’enginy de Gaudí en veure a París un vitrall de l’arquitecte quan era pràcticament un desconegut a Barcelona. El Palau Güell és un dels primers encàrrecs importants que va rebre Gaudí. És un magnífic exemple de l’arquitectura domèstica en el context del Modernisme.

Va ser l’habitatge de la família formada per Eusebi Güell i Isabel López, filla del marquès de Comillas. La família Güell-López van conviure al palau amb els seus 10 fills fins a 1908, any en què es van traslladar al Parc Güell. El disseny de Gaudí combina en aquesta obra la funcionalitat de la vida privada amb la intensa vida social i cultural de què va ser testimoni. És propietat de la Diputació des de 1945 i ha estat la seu de diferents entitats, com ara l’Institut del Teatre, el Museu d’Arts Escèniques o l’Associació d’Amics de Gaudí.

Després de diverses rehabilitacions, la primera de les quals va acabar el 2008 recuperant les cavallerisses, es va obrir del tot al públic el 2011. No obstant això, i per tal de preservar en les millors condicions el palau, només s’admeten alhora com a màxim 186 visitants.