Cada dia desenes de turistes s'aturen encuriosits davant aquest solar. Des de 2009 s'ha convertit en un espai d'art col·lectiu on lliurement els artistes instal·len les seves creacions. Una iniciativa però que sembla que té els dies comptats perquè el propietari de la parcel·la vol construir-hi un bloc de pisos. Les tanques que s'hi van instal.lar fa 15 dies apunten que l'inici de les obres pot ser imminent. Els seus impulsors proposen aturar el projecte i salvaguardar aquest espai singular. PENÉLOPE MALDONADO, artista "Culturalmente es una cosa muy importante y creo que en cada ciudad tendría que haber una, un espacio de libre expresión. Hay muchos artistas que vienen y nos dicen que es una maravilla, un sitio lleno de encanto." ABIO DE MINICIS, artista "Uno de los pocos punteos de Barcelona, sinó de Europa en que gente puede fotografiar, expresar lo que muchos artistas quieren deceir." El Fabio és l'ànima del Mur del Born, ell viu i treballa a tocar en un petit taller del qual també sembla que haurà de marxar en breu. Cada dia explica aquest projecte d'art al carrer als curiosos que s'hi acosten. AMANDA PÉREZ "La veritat és que ens hem sorpés amb tot el que hi ha aquí, molt d'art i creativitat i tot molt espontani." JÚLIA FARGAS "Li dona vida a tot el que és el Born, li dona una personalaitat a la ciutat." Artistes i veïns defensen el valor singular d'aquest racó i ja han iniciat una campanya per salvar-lo. Càmera en mà inunden les xarxes socials amb imatges de les creacions. KATALINA L., veïna "Cuando viene gente a mi casaa, a todos se lo enseó y todos sacan foto delante muro y yo me doy cuenta de que a al gente le interesa mucho."

Ara fa uns sis anys que els artistes Francisco “el Pájaro” o Vegan Bunnies van començar a instal·lar les seves obres de forma temporal en aquest solar. Penélope Maldonado va ser una de les pioneres i actualment hi té, per exemple, 43 grans cors que recorden els estudiants morts a Ayotzinapa, a Mèxic.

També hi ha obres més simbòliques com ‘Un silló per a Tàpies’, una gran cadira penjada del mur feta per Fabio de Minicis, un creador argentí que viu en un petit taller a tocar del solar. Ell també s’haurà de traslladar en breu, perquè el propietari del local se’l vol vendre. De Minicis assegura que “l’espai és un referent de l’art de carrer únic a tot l’estat, i fins i tot a Europa, un espai singular on l’art és a l’aire lliure i és gratuït”. És per això que demana mediació a l’Ajuntament per intentar evitar que s’hi construeixi el bloc de pisos que preveu el propietari. De fet, va més enllà i proposa que l’espai es converteixi en una plaça oberta, amb una residència permanent d’artistes, un “espai de creativitat al centre de la ciutat, en línia amb la Barcelona més cosmopolita”.

Per tot plegat, ja fa unes setmanes que s’ha impulsat una campanya a les xarxes socials en què amics i veïns capturen amb els mòbils imatges de la parcel·la amb l’objectiu d’il·lustrar i documentar la singularitat de l’espai.