Els Castellers de la Vila de Gràcia fitxen quan arriben als assajos. Es tracta d’una iniciativa per facilitar la feina de la tècnica a l’hora d’organitzar els assajos o les actuacions. Tot va començar l’any passat amb un ordinador, després es van instal·lar dues tauletes i, ara, ja hi ha una aplicació per a mòbils. És l’Appsistència castellera, que permet avisar de qui va als assajos. ÀNGEL CASELLAS, creador de l’aplicació Appsistència castellera “Interessa les que no vindran, si vénen, ja ens apareixerà a la pantalla, perquè hauran arribat i s’hauran apuntat, pots confirmar la teva assistència en actuacions i després com que tenim els mòbils registrats, podem enviar recordatoris d’assajos, recordatoris d’actuacions per fomentar que la gent ens digui si ve o no.” El nombre de persones a assajos o actuacions és molt important per decidir el castell. Amb aquesta nova eïna poden gestionar millor les pinyes, folres o troncs dels castells. A més d’ajudar la tècnica, la nova aplicació vol fomentar la participació. ÀNGEL CASELLAS, creador de l’aplicació Appsistència castellera “Pots crear promocions basant-se en aquesta assistència, per exemple, si véns a més del 75 % dels esdeveniments de tot l’any, tens un descompte al sopar de final de temporada i, de fet, aquestes actuacions de principi de temporada hem notat un increment bastant important de la gent, no sé si l’aplicació tindrà alguna cosa a veure o no.” Altres colles castelleres ja s’han interessat pel funcionament d’aquesta aplicació que es vol millorar amb noves possibilitats. De moment, ha tingut més de 300 descàrregues i més de 250 castellers de Gràcia ja la tenen.

La idea va començar canviant un full d’assistència per un ordinador. Aquest procés va permetre treballar amb més comoditat, però es continuava necessitant que una persona de la colla estigués pendent d’apuntar qui arribava i qui marxava dels assajos. Per als castellers és molt important saber l’assistència de la colla per organitzar els castells que s’han de provar o portar a plaça. Per això, la segona fase del projecte va consistir a instal·lar dues tauletes al local, una és per confirmar la presència a l’assaig del dia, i l’altra per fer el mateix en les actuacions.

L’última fase és la nova aplicació per a mòbils: l’Appsistència castellera. Amb aquesta nova eina qualsevol casteller, des del seu dispositiu, pot dir si assistirà o no a l’assaig o a l’actuació i rebre notícies. La tècnica pot treballar més còmodament, ja que pot saber amb qui comptarà per dissenyar les pinyes, els folres o els troncs. Segons expliquen els castellers, és bàsic saber quines persones hi seran, però és més important saber qui no vindrà a través del mòbil, perquè els que hi van ho indicaran a través de les tauletes.

A més, d’ajudar la tècnica, la nova aplicació vol fomentar la participació amb promocions que premiïn la bona assistència, ja que totes les dades queden registrades a l’historial de cada usuari. Els Castellers de la Vila de Gràcia expliquen que de moment hi ha hagut molt bona acollida amb més de 300 descàrregues i més de 250 castellers graciencs que ja la tenen. Altres colles castelleres també s’han interessat pel funcionament d’aquesta aplicació, que es vol millorar amb noves possibilitats perquè vagi més enllà de les necessitats de l’àrea tècnica.