Han treballat durant tot el cap de setmana. Des de divendres, veïns del Raval i amics de Juan Andrés Benítez han netejat aquest solar per convertir-lo en un espai de record. Està situat a la cantonada entre el carrer de l'Aurora i el carrer de la Riereta, molt a prop del punt on l'empresari va ser reduït pels Mossos d'Esquadra ara fa un any. Segons els veïns és un espai que estava abandonat i tancat. L'objectiu és que serveixi com un punt de trobada al barri. De moment, l'han batejat l'Àgora Juan Andres Benítez. Iñaki García, membre de l'Assemblea del Raval "Els petits volen un espai de jocs infantils, potser una pista de petanca..en fi, un espai transversal i sobretot al servei de la gent del barri, que aquest barri necessita espais oberts". Un cop inaugurat l'espai, un centenar de veïns s'han concentrat davant la seu del districte de Ciutat Vella per denunciar, diuen, la impunitat policial. Després han iniciat una manifestació pel barri. Des de l'assemblea del Raval han valorat positivament que la Fiscalia demani 11 anys de presó per a sis dels Mossos que van participar en la reducció de Benítez. El ministeri públic considera que tot i que els agents no tenien intenció directa de causar-li la mort, van posar la víctima en una situació de risc. Els amics de l'empresari, creuen que sense la pressió veïnal el procés judicial no hauria estat el mateix. GERARDO ARIZA, amic de Juan Andrés Benítez "Como amigo, jamás podré conseguir lo que yo quisiera, que seria que volviera a estar vivo. Pero si que es verdad que se han conseguido la confluencia de gente tan diversa luchando por una causa justa". La marxa d'aquesta tarda ha acabat al carrer de l'Aurora. Allà, amics i familiars han fet un minut de silenci. Després han col·locat espelmes just en el punt on Juan Andrés Benítez va ser reduït.

Un centenar de veïns, amics i familiars s’han concentrat a les 18.30 h a la plaça del Bonsuccés, davant la seu del districte de Ciutat Vella, per demanar justícia en el cas Aurora. El lema de la campanya que impulsen des de fa justament un any és #JustíciaJuanAndrés. La col·laboració d’aquests veïns ha estat cabdal per a la investigació d’aquest cas, que properament jutjarà un jurat popular.

Van ser veïns del carrer de l’Aurora els qui van gravar amb els seus mòbils els vídeos de l’actuació dels mossos, ara acusats d’homicidi. Un dels mossos està acusat d’obstrucció a la justícia per fer que una de les veïnes esborrés del seu mòbil el vídeo que havia enregistrat des del balcó. Activistes de l’Assemblea del Barri del Raval s’han mostrat satisfets perquè la fiscal del cas acabi acusant d’homicidi dolós els sis mossos que van reduir Benítez “de forma excessiva i desproporcionada”; això implica que demana per a ells 11 anys de presó.

De solar abandonat a espai veïnal

Una cinquantena de veïns organitzats a l’Assemblea del Barri del Raval van entrar divendres a la tarda al solar buit que hi ha a la cantonada dels carrers de l’Aurora i la Riereta amb la intenció de netejar-lo i convertir-lo en un espai comunitari al servei del barri i per al record de Juan Andrés Benítez, que la nit del 5 al 6 d’octubre de l’any passat va morir després de ser reduït pels Mossos d’Esquadra.

Disssabte el solar va quedar net i llavors s’hi va començar a instal·lar el mobiliari urbà que els veïns han pogut aportar i a fer els murals que ja en decoren les parets. Tot havia d’estar punt per a avui al migdia, quan, després d’un dinar popular, ha quedat “oficialment” inaugurada l’Àgora Juan Andrés Benítez. Volen que sigui un espai obert a la ciutadania, on els nens puguin jugar i on també es puguin realitzar tota mena d’activitats socials. Els veïns aniran definint-ne els usos de manera participativa.

El solar és en part de l’Ajuntament de Barcelona, però també de la SAREB (el conegut com a “banc dolent”) i els veïns esperen que aquests propietaris públics respectin la seva decisió de convertir-lo en un espai per al barri. De moment, el consistori no n’ha denunciat l’ocupació.

El que està clar és que l’Àgora Juan Andrés Benítez serà un espai per al seu record. Al mur exterior fa temps que s’hi havia pintat un retrat gegant de Benítez. La mateixa cara s’ha replicat en forma de mosaic en un dels racons, que aquest vespre s’ha omplert d’espelmes en record de Benítez. Allà mateix s’ha organitzat l’acte de record del primer aniversari de la seva mort.