Després de la Guerra Civil, durant la postguerra, la cultura catalana estava prohibida. Van sorgir, però, maneres de reivindicar-la. MERCÈ SALA, Esbart Folklòric d’Horta “El lema era, no podem parlar en català, no poden escriure en català, doncs ballem en català. I aquí va néixer, així van ser els inicis de l’esbart.” Van aprofitar l’estructura dels Lluïsos d’Horta, amb el Josep Maria Castells, professor de l’Institut de Folklore de Catalunya i soci de l’entitat. Al principi, l’Esbart d’Horta només actuava dins del centre parroquial però amb els anys va anar ampliant horitzons. “Cada vegada més, la gent els avisava i els cridava per més festes. Sobretot festes majors. La festa major és l’espai ideal on es ballen aquestes danses.” “Cridar l’Esbart d’Horta per un esdeveniment era omplir la sala perquè aleshores no n’hi havia gaires. Ara hi ha molts esbarts. Aleshores no n’hi havia tants i era una cosa que a la gent li agradava perquè era una dansa catalana, no vista pel carrer ni per cap lloc i, per tant, hi havia una acceptació important.” Hi ha hagut actuacions sonades, com quan van participar en la inauguració del Camp Nou. "Van avisar diferents grups i entre ells va a anar l'esbart. Va ser un dels que va participar a l'acte d'inauguració del Camp Nou. Si anem cap als actuals, l’esbart ha participat en els Jocs Olímpics, en el Fòrum de les Cultures, ha fet viatges per Europa.” Les actuacions consagrades són les que fan cada any al barri pel Festival de Primavera i per la festa major, al setembre. Les d’aquest 2016 han estat especials ja que l’entitat ha celebrat el 70è aniversari.

Després de la Guerra Civil, quan parlar i escriure en català estava prohibit pel franquisme, la dansa va ser una sortida per recuperar o intentar mantenir part de la cultura del país. Així ho van creure els fundadors de l‘Esbart Folklòric d’Horta, amb el mestre Josep Maria Castells al capdavant. L’any 1946 van posar en marxa l’entitat aprofitant l’estructura del Centre Parroquial dels Lluïsos d’Horta i van començar a fer actuacions. Primer es van fer al local dels Lluïsos, després al barri i després a les festes majors d’arreu de Catalunya.

Amb l’entitat ja consolidada, fins i tot han arribat a actuar en la inauguració del Camp Nou l’any 1957, els Jocs Olímpics de Barcelona 92, el Fòrum de les Cultures del 2004 i diverses ciutats del continent europeu. Aquest any l’Esbart d’Horta celebra el 70è aniversari i està més viu que mai. Disposa de fins a quatre seccions i socis de diferents edats, des de nens fins a gent gran.