L’onada de fred del gener del 1985 –de característiques similars a la que aquests dies fa estralls al centre i l’est d’Europa- va fer nevar a Barcelona durant la cavalcada de Reis i també el dia de Reis, i va implicar posteriorment temperatures extraordinàriament baixes durant força dies.

Un  9 de gener d’ara fa 32 anys, l’Observatori Fabra va anotar una temperatura mínima de -7,2 ºC, la sisena més baixa mai enregistrada en aquest punt de la ciutat, i relativament pròxima als -10 ºC de mínima absoluta de la sèrie de dades iniciada l’any 1913. D’aquella gèlida  jornada de gener  també cal ressaltar-ne mínimes de -6,8 ºC a l’aeroport del Prat, -13 ºC a l’aeroport de Girona o -14 ºC a la ciutat de Lleida. De llavors ençà el termòmetre no ha tornat a davallar per sota dels -5 ºC al Fabra, tot i que recentment cal destacar els -4,2 ºC assolits el dia 3 de febrer del 2012, o els -4,7 ºC  del 21 de gener de l’any 2005.

Paradoxalment, ara fa un any, l’Observatori Fabra va enregistrar la temperatura més elevada mai assolida en un mes de gener en aquest punt elevat de la ciutat: concretament 21,4 ºC de màxima el 8 de gener. Curiosament,  13 de febrer del 2016 també va caure el rècord de temperatura màxima en un febrer amb una marca de 21,8 ºC a l’Observatori Fabra.

El 2017 s’ha estrenat amb fred típicament hivernal a Barcelona

La temperatura mínima d’aquesta matinada a l’Observatori Fabra ha estat de 4,4 ºC, un registre molt pròxim als 5,3 ºC de temperatura mínima mitjana del gener, segons període de referència 1981-2010. El fet és que aquest gener, de moment, ens està aportant temperatures a l’entorn de la normalitat, molt allunyades dels registres extraordinàriament suaus de l’any passat.

Els mapes del temps a curt i mitjà termini continuen parlant de fred a Barcelona, tot i que amb petites oscil·lacions amunt i avall. Més enllà, els models estacionals de l’agència americana NOAA aposten també per un primer mes de l’any amb temperatura mitjana normal, o fins i tot més baixa de l’habitual a Catalunya, una tendència, però, que podria canviar durant el febrer i el març, amb valors novament per damunt dels que tocaria.