L’Ajuntament va comprar la casa Golferichs el 1987 per vuit milions de pessetes i dos anys més tard, el 1989,  l’edifici va obrir portes com a centre cívic. Fa 25 anys d’això. Un aniversari que al xalet, com se’l coneix popularment, pensen celebrar com es mereix. La commemoració del 25è aniversari es farà del 10 al 13 de desembre i hi prendran un especial protagonisme les activitats destinades a recuperar la memòria d’aquest espai que té uns 70.000 usuaris anuals, de totes les edats.

L’acte més matiner serà una xerrada de l’historiador Jordi Font, el 10 de desembre, sobre els orígens de la casa Golferichs, la història dels personatges que van viure a la casa i també la dels terrenys on es va construir. També es faran visites guiades per conèixer la transformació d’aquest espai al llarg dels anys.

La celebració principal, però, serà el dissabte 13 de desembre al matí. Hi haurà cercavila, gegants i mostres de cultura popular, entre les quals destaca l’actuació de la Colla Jove dels Castellers de Barcelona. També es farà una trobada d’una trentena d‘exalumnes de l’antiga escola de monges dominiques que va funcionar al centre durant dècades.

La casa Golferichs es va construir el 1901. Va ser un encàrrec de l’enginyer Macari Golferichs a l’arquitecte Joan Rubió Bellver, que després va ser deixeble de Gaudí. Pocs anys després, però, la família el va vendre a l’Institut Religiós de les Monges Dominiques que el va convertir en una escola de monges fins als anys 70. Després l’edifici va passar a ser propietat de la constructora Núñez i Navarro que volia enderrocar-lo i convertir-lo en un centre comercial i va ser en aquest moment quan va començar la lluita veïnal per evitar-ho i recuperar l’espai com a centre obert al barri.

Un referent de la lluita veïnal

La lluita dels veïns per recuperar la casa Golferichs no va ser fàcil ni curta. Van caldre 12 anys de mobilitzacions i fins a dues tancades a l’edifici per aconseguir-ho. De fet, el cas de Golferichs és un dels èxits més representatius de la lluita veïnal a Barcelona. Finalment, i després d’un informe del Col·legi d’Arquitectes, l’Ajuntament va declarar el centre d’interès públic i el va adquirir per remodelar-lo el 1987.

Els inicis com a ludoteca

El Centre Cívic Golferichs va obrir com a ludoteca i va ser un dels primers llocs de Barcelona a introduir els primers ordinadors perquè la gent en pogués fer ús. Aviat, però, l’oferta del centre va anar creixent, amb una programació estable de cursos, tallers i propostes culturals i amb un especial protagonisme de les noves tecnologies. Durant aquests 25 anys d’història es calcula que han passat pel centre més d’un milió d’usuaris.