La Remedios Puig té 80 anys i dificultats per caminar. Surt poc al carrer perquè necessita fer-ho amb la cadira de rodes i l'edifici on viu no té ascensor. La seva filla Rosa María viu amb ella des de fa un any però té una lesió al genoll i ha de fer repòs. Com elles, a Baró de Viver hi ha 198 famílies que fa més de 20 anys que esperen instal·lar un ascensor a l'edifici on viuen. ROSA MARÍA MUÑOZ, veïna "Mi madre está mal, no puede caminar. Tiene artrosis en la columna. Camina un poquito pero le cuesta mucho bajar las escaleras. Hace poco se cayó por las escalera y ése es el miedo que tengo. Que se me caiga y se me quede inválida total." “Estoy operada del corazón y el cardiólogo me dice que el peso es como si me mataran porque tengo una válvula. Pero qué hago_ Vivo aquí y aquí estoy.” Actualment a Baró de Viver hi ha 21 escales sense ascensor. Però el bloc del carrer de Quito, número 1, serà el primer a estrenar-ne un aviat. Les obres està previst que comencin els propers mesos. JOSÉ DOMÍNGUEZ, president dels veïns de l’escala del carrer de Quito, núm. 1 "Nos hemos puesto de acuerdo y nos hemos empeñado en ponerlo nos cueste los que nos cueste. En total nos sale el ascensor por unos 63.000 euros, que tiene que pagar la comunidad. Aprovechando las ayudas siempre porque sin ayudas sería imposible." De fet, l'Ajuntament subvencionarà el 60 % de la instal·lació dels ascensors a Baró de Viver. I per a les famílies que tinguin uns ingressos menors a 25.000 euros bruts anuals, l'ajut serà del 100 %. Tot i això, l'associació de veïns seguirà treballant perquè els 20 edificis restants tinguin ascensor i evitar que escenes com aquesta es repeteixin cada dia.

Han passat més de 20 anys des que el Patronat Municipal de l’Habitatge va construir els pisos de la tercera i quarta fase que va servir per reallotjar els veïns de les cases barates de Baró de Viver. En total van ser 21 escales de veïns de planta baixa més tres plantes. Es van planificar als anys 80 i, llavors, la normativa no obligava a instal·lar-hi ascensors. Uns 23 anys més tard aquelles famílies encara no han pogut instal·lar els ascensors a les seves finques. Des de fa anys molts d’aquests residents, conjuntament amb l’associació de veïns, reclamen a l’Ajuntament ajudes per afrontar el cost de la instal·lació d’ascensors. Moltes d’aquestes persones són grans, n’hi ha que estan malaltes, altres tenen problemes de mobilitat i algunes fa anys que no surten al carrer a causa de no poder pujar i baixar escales. Finalment, el primer ascensor s’instal·larà els propers mesos. Es posarà a l’escala del carrer de Quito n. 1. Els 12 propietaris dels pisos han trigat uns dos anys a posar-se d’acord i recollir tota la documentació que es requereix per sol·licitar els ajuts públics per a la instal·lació d’ascensors.

Segons ha informat l’Ajuntament, les comunitats que decideixen instal·lar ascensor es poden acollir a la convocatòria d’ajudes específica que s’ha convocat per a Baró de Viver. Aquesta convocatòria preveu una subvenció del 60 % del cost de les obres, que gestiona el Consorci de l’Habitatge de Barcelona. L’altre 40 % de la inversió que s’ha de fer va a càrrec de la comunitat de propietaris. A més, es preveuen ajuts per a les famílies propietàries de fins al 100 % del cost de les obres, en funció dels ingressos de la unitat familiar. Si la unitat familiar té uns ingressos de fins a 2,5 vegades l’IRSC (aproximadament uns 25.000 € bruts anuals), l’ajut serà del 100 %. L’ascensor que s’instal·larà els propers mesos al carrer de Quito n.1 serà interior i s’instal·larà al forat de l’escala, ja que és prou ampla. De les 21 escales que esperen ascensor, a vuit hi ha la possibilitat d’instal·lar-n’hi un d’interior. A la resta, s’haurà d’estudiar la manera d’adequar-ne un, que segurament haurà de ser exterior i s’haurà de col·locar a la façana.