Fet al barri – negocis que inspiren

Cada botiga de barri amaga una petita història. Algunes han passat de generació en generació, d’altres són fruit d’una il·lusió de sempre o d’un canvi de vida. Però totes tenen en comú una cosa: la vocació de servei al públic, amb clients que es coneixen pel nom i que acaben sent com de la família. En aquesta sèrie descobrim vuit establiments que alimenten el teixit comercial del seu barri.
Bodega Amposta
Si la Bodega Amposta, a la Font de la Guatlla, manté la seva fesomia històrica és perquè els germans Jordi i Josep Barragan van acceptar fer-se’n càrrec quan els anteriors propietaris, la Pilar i l’Antonio, els van demanar que se’l quedessin. Els coneixien del barri, on ja tenien una xarcuteria i un obrador gastronòmic, i hi tenien plena confiança. Es van aliar amb el xef Chema Martínez i amb Julio Fernández de Casa Julio i van impulsar un negoci basat en el producte de qualitat, que ha sabut mantenir el públic local.
Amb la col·laboració de BBVA
Mercat del Ninot
El ninot de fusta a la façana del carrer de Mallorca és el testimoni més antic de les profundes transformacions que ha viscut l’històric mercat de l’Antiga Esquerra de l’Eixample. Construït com a mascaró d’un vaixell, la talla va ser l’emblema d’una taverna i va acabar esdevenint el nom popular de tota una zona al seu voltant quan el barri es va urbanitzar a finals del segle XIX. Temps després va donar nom a un mercat, el del Ninot, en què algunes parades ja tenen més d’un segle. Aquesta és la història de tres d’aquestes parades: la peixateria Ribera, la bacallaneria Perelló 1898 i la Xarcuteria Alós.
Amb la col·laboració de BBVA
Sastreria Plácido
Amb més de mig segle de vida, la Sasteria Plácido s’ha hagut d’anar adaptant a la manera de vestir dels barcelonins. En els seus inicis, als anys 70, els vestits es feien a mida i molts homes en tenien diversos. Ara es destinen, sobretot, a celebracions especials i es confeccionen a fàbrica amb mides predefinides. A la Sastreria Plácido els retoquen a mà al talleret de la rebotiga. També han hagut d’adaptar el gènere als nous temps i ara disposen de peces per al dia a dia.
Amb la col·laboració de BBVA
Pastisseria La Colmena
La feina a l’obrador de la confiteria La Colmena comença cada dia a les cinc del matí. Omplir els grans aparadors d’aquesta històrica pastisseria del barri Gòtic (1849) requereix posar-s’hi ben aviat. Hi trobem caramels artesans, encasades —un dolç cent per cent barceloní— i pastes típiques catalanes fetes cada dia. Els turistes els busquen però també molts barcelonins que, quan s’acosten al centre, no deixen de visitar-los.
Amb la col·laboració de BBVA
Temprado
L’embrió de Bolsos Temprado és la fàbrica familiar de cinturons, fundada el 1954. 13 anys més tard van obrir la botiga, a tocar del Mercat de Sant Antoni, un lloc de pas ideal per al negoci. Tot i que els cinturons continuen tenint-hi un lloc predominant —fins i tot els adapten a la mida de cadascú—, principalment venen bosses i articles de viatge. Marga Temprado seguirà al capdavant del negoci tant com pugui, conscient que el seus fills han agafat altres camins i que, per tant, el negoci familiar acabarà amb ella.
Amb la col·laboració de BBVA
Llibreria Carandell
Cada dia a les vuit del matí, l’Andrés i la M. Carmen obren la llibreria Carandell per tenir la premsa i les revistes a punt. Regenten un negoci amb més de 100 anys d’història. Venen llibres de text, novel·les, revistes, premsa diària i articles de papereria. Però el vincle amb els clients va molt més enllà del producte.
Amb la col·laboració de BBVA
Flora vertical
En Gonzalo és propietari d’una botiga singular al barri del Poblenou. El seu establiment no és només un comerç de plantes, sinó també una galeria on exposa les seves creacions. Especialitzat en jardins verticals i composicions vegetals fetes a mà, ofereix peces úniques que decoren interiors, terrasses particulars, espais d’empresa i fires.
Amb la col·laboració de BBVA