Estrenem el ‘Feel-IN’!, l’extensió en línia del ‘Feeel’, amb una conversa que eixampla l’experiència musical molt més enllà dels seus paràmetres creatius i estètics. Aicha101 entrevista Xavi Forné a propòsit del seu projecte Ulmus, nascut de l’experiència pròpia de patir agorafòbia. Va ser entre setembre del 2013 i abril del 2014, uns mesos en què Forné explica la sensació de desconcert que l’envaïa i va haver d’investigar pel seu compte per saber què li passava davant la falta d’informació i de resposta clara per part dels metges.

“El que més em preocupava era no saber si em recuperaria d’això.”

En aquesta situació, la música va esdevenir un far que el va guiar progressivament cap a la recuperació. Primer escoltant-la, després component-la. Determinades bandes i artistes, com Musk Ox o Vàli, li provocaven “un tipus de catarsi” que li permetia “portar la fòbia per un camí que era pel que jo la volia portar, no per on ella volia portar-me”, explica. Aquesta connexió li va donar força per centrar-se en aquest camí musical que “era el que  necessitava per estar bé”.

 

Gràcies a la música va aconseguir controlar els símptomes de l’agorafòbia i això el va permetre sortir del bloqueig creatiu i tornar a compondre. Se’n va adonar el dia que es va llevar i al cap de poques hores tenia gravada i mesclada la que seria la primera cançó d’Ulmus. “Em flipava com havia sortit tot, em vaig adonar que la música m’havia fet oblidar que estava tancat a casa  per obligació”, recorda.

“Estar a casa tancat em va ensenyar una cosa molt important, aprendre a viure amb tu mateix.”

Així va prendre forma Ulmus, proposta de dark folk instrumental en què també participen l’Eugeni Pulido de Your Grace i Santacreu, a la guitarra; i l’Elias Ejido de Standstill, E-150 i EH! al contrabaix. Els concerts d’Ulmus conviden al públic a anar més enllà de la percepció sensorial i obrir la porta a mirar de cara l’origen i naturalesa dels processos psicosomàtics que podem experimentar.

Una actitud especialment reveladora i oportuna en temps contemporanis. Ulmus va actuar just abans que es decretés l’estat d’alarma per la pandèmia del coronavirus i va decidir oferir-ne un altre ja des de casa. Una oportunitat per explicar que “el fet que ens obliguin a quedar-nos a casa no és dolent” i que el confinament és un moment “per aprendre a estar sol”, afirma Forné.