Gonzalo Vargas, conegut artísticament com a Talisto, va néixer a Osorno, al sud de Xile, a tocar de la Patagònia, però està establert des de fa temps a Suècia. L’experiència migratòria i la immersió en mons ben contrastats han determinat el seu desenvolupament tant personal com artístic. Assegura que viure en un lloc tan diferent del que es procedeix també genera l’interrogant de quina és la pròpia veu creativa i com es pot manifestar. D’aquesta exploració n’ha sorgit, de moment, ‘Síntesis morena’, un EP que defineix com un resum el seu viatge “tant geogràfic com mental i musical”.
“Viure en diferents llocs t’obre les perspectives i et fa veure influències que tenies abans d’una altra manera, és una barreja que es va produint constantment.”
Al ‘Feeel’ ens presenta diversos dels temes que inclou aquest treball i una nova cançó en exclusiva: ‘Watcha’. Talisto explica que aquest terme és un modisme, té el seu origen en la llengua quítxua i s’utilitza col·loquialment a molts països d’Amèrica Llatina per referir-se a una persona propera.
Talisto insisteix que des de ben petit ha estat “fanàtic d’escoltar música”, amb una infantesa marcada primer amb la ràdio i el carrer i després per l’MTV. Per això, diu, té “moltes influències” que ha anat incorporant al llarg del temps. Potser és aquesta versatilitat de referents la que explica la seva singular proposta, amb una veu melòdica que fa volar pels aires els estàndards associats al reggaeton. El gènere ha acollit amb admiració la seva heterodòxia, com demostren les col·laboracions amb reconegudes artistes com Ms Nina, Tomasa del Real o Dinamarca, a qui va conèixer el 2015 quan aquest el va convidar a punxar en una de les seves festes.
“Treballar al suburbi que és on vaig arribar i on visc encara em genera molta inspiració.”
En paral·lel a la seva carrera musical, Vargas treballa com a gestor cultural. Realitza tallers de música, producció, cinema i altres disciplines en un centre cultural amb seu al centre d’Estocolm i en un barri de la perifèria de la capital sueca. Apunta que “és un país molt segregrat”, però que “treballar amb gent jove dona energia i esperança perquè cada generació millora”.