A Pescadería-la Chanca tothom es coneix. Monuments com l’Alcassaba recorden el passat musulmà d’aquest antic raval ara integrat dins la ciutat d’Almeria. Segueix sent, però, un territori de marges, en què la vida es conquereix dia a dia, compartint alegries i dificultats en comunitat. “Ens posem tots a la porta i prenem el cafè, la cigarreta… ens reunim 30 o 40 [persones] i ens veiem cada dia”, explica Rafael Ruiz sobre Mi Fran, el bar que regenta el seu oncle Carmelo al barri. Aquest és l’ambient que Ruiz reivindica amb orgull i que l’ha vist convertir-se en RVFV.

L’esperit popular i combatiu dels seus paisatges vital impregnen els temes que l’han convertit en poc temps en un fenomen mundial de la música urbana. Assegura que el ritme en el que se sent més còmode i versàtil és el reggaeton, però RVFV també transita amb fluïdesa contundent per la rumba, l’afrotrap, el merengue o el mambo. I és que, com afirma, “en la música s’ha d’anar provant, buscant un forat en un lloc o un altre i veure si se’t dona bé”.

M’inspira el respecte que hi ha entre la gent del meu barri

La música ha acompanyat Rafa Ruiz des de petit. A casa seva la mare cantava i tenia a mà els instruments del seu germà Vicente. Confessa amb resignació que li hagués agradat cantar flamenc, però que no l’acompanyaven les aptituds necessàries. Afortunadament, Ruiz tenia clar que “havia de cantar sí o sí”. Va gravar la primera cançó a l’institut, un àudio barrejat amb dos mòbils que ràpidament es va estendre per les aules. Es va iniciar com a artista amb el trap i ha anat obrint-se camí en diferents estils “fins que Déu ha volgut, ens ha beneït i aquí estem”, assegura.

El seu amic i també artista Chiche Nieto, que acompanya RVFV en aquesta entrevista, reivindica que aquest “va haver de treballar molt” per arribar on és ara i reconeix com els errors comesos han estat un motor d’aprenentatge. La complicitat que desprèn la seva relació és extensible a altres fraternitats que l’acompanyen des dels inicis. “Els que estàvem allà són els que estem aquí i això és l’important, si estàs a baix amb ells s’ha d’estar també a dalt amb ells”, conclou.

Has de pujar amb els qui t’han ajudat

Concerts del Música Moderna:

Les millors actuacions del Sónar, Primavera Sound, BAM…

Tots els concerts