Rosa Pistola i Ely Quintero són dues ànimes poderosament subversives, dues veus apoderades en la lluita que desafien cànons establerts i aconsegueixen obrir, amb èxit, camins aparentment inaccessibles.

Laura Puentes, de nom artístic Rosa Pistola, és colombiana de naixement però arrelada al DF mexicà; Quintero és de Culiacán, capital del l’estat de Sinaloa, situat al nord oest del país i conegut mundialment per l’activitat del càrtel que en pren el nom.

 

 

Pistola està considerada tota una icona del reggaeton underground; Quintero és una de les dives del corrido més actual. Dos universos ben diferents però còmplices en valors i actitud que estaven cridats a trobar-se. La seva col·laboració artística, ‘El corrido de Rosa Pistola’, recull i fusiona l’essència dels seus esperits.

Rosa Pistola: “Sento que la seva energia va amb la meva, d’alguna manera les dues representem el mateix en diferents ambients.”

Pistola defineix Quintero com la “reina dels corridos alterats”. L’admiració és mútua: “Jo la vaig buscar per col·laborar, jo em vull fer el meu corrido, li vaig dir, i li vaig enviar la meva història i ella va escriure la lletra”, explica Pistola, que també li va fer arribar una mena de diccionari amb les paraules pròpies de l’argot de la capital mexicana, anomenat “chaca”.

Quintero situa l’origen del corrido a Espanya i explica que a Mèxic ha anat evolucionant i canviant de temàtica en paral·lel a la història del país, “des de l’època de Pancho Villa, després amb corridos de cavalls, de baralles de galls… i ara amb els narcocorridos…”. Per ella, criada en un entorn on s’escoltava molt aquesta música, els corridos són quelcom que “ja ve dins teu”. I compren que els narcocorridos, composicions que canten a les històries que envolten el tràfic de drogues, triomfen en la societat mexicana perquè tenen com a base “vivències reals de personatges reals”.

Ely Quintero: “Ara estem amb temes de narcocorridos perquè és part de la nostra cultura d’aquests temps, potser en el futur siguin temes de superació personal, no ho sé”.

‘El corrido de Rosa Pistola’ també beu de l’experiència directa, és un reflex poètic de la seva enèrgica personalitat, en què la provocació també es tenyeix d’espiritualitat: el videoclip ens trasllada a la capella de Jesús Malverde a Culiacán. “És la fe de Rosa Pistola, és la vida de Rosa Pistola”, conclou Quintero.