El Sindicat de Llogaters i Llogateres de Barcelona i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) han criticat que el decret amb mesures urgents en matèria d’habitatge no inclogui una limitació dels preus del lloguer. El Govern espanyol ha aprovat, entre altres coses, l’ampliació dels contractes de lloguer de tres a cinc anys, i fins a set en el cas que els pisos siguin propietat de bancs o empreses.

Per Marisa Cordero, del Sindicat de Llogaters i Llogateres de Catalunya, es tracta d’una normativa que no acabarà amb el problema d’accés a l’habitatge perquè “tothom pot posar el preu que vulgui”. Amb la reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU), entitats i partits polítics com Podem volien que els ajuntaments tinguessin potestat per poder fixar un índex de preus a cada ciutat i garantir així l’accés a l’habitatge, però l’executiu ha descartat aquesta mesura.

Els comuns acusen el govern de Sánchez de cedir davant dels fons voltor

A banda de les entitats, el topall de preus era una mesura que demanaven els comuns i l’Ajuntament de Barcelona. De fet, el govern municipal ja ha previst com aplicar la limitació a la capital catalana si, finalment, s’aprova un índex de preus. El gerent d’Habitatge de l’Ajuntament, Javier Burón, va explicar que s’havia plantejat delimitar unes zones de “demanda tensada” en funció de la limitació del preu de lloguers i altres factors, com la renda mitjana dels ciutadans.

La diputada d’En Comú Podem, Lucía Martín, ja ha dit que no donaran suport al decret si no s’inclou la limitació de preus. Prèviament, el govern de Pedro Sánchez i Podem havien arribat a un principi d’acord en què la formació lila demanava una reforma de la Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) per poder limitar la pujada dels lloguers. Davant de l’absència de la mesura, Martín ha acusat l’executiu de cedir a pressions de fons voltor i ha exigit una rectificació.