Una compenetració artística i personal, que brolla espontània i natural, uneix Irina Casado Pozanco i Federico Castro Hernández per prendre forma musical sota el nom de Lil Russia. Aquest projecte de rap orgullosament feminista i heterodox, que en poc temps s’ha consolidat en l’escena barcelonina, presenta ara un nou treball: ‘Zalamera’.

 

El trajecte de Lil Russia es va iniciar quan els seus dos protagonistes es van creuar al festival Say it Loud. Ràpidament van congeniar i van començar a col·laborar i explorar la seva sintonia creativa. Ella, a la veu principal, i ell, com a DJ i productor amb el nom de Fede Jahzzmvn Selektah. Gairebé sense adonar-se’n havien configurat una proposta amb perfil propi. 

“Que no se note que la rabia esta descontrolada / que no se note que muero de las ganas / De decirte mil movidas que las tengo muy vetadas”, canta Irina Casado Pozanco a ‘Radical’, el tema que obre “Zalamera”. Confessa que així es refereix a tot allò que li costa expressar, “no pel què diran o pel sistema, que això és m’és igual, sinó per un control imposat a mi mateixa”.

M’agrada la música i m’agrada fer el que sento. M’és igual si és un gènere o un altre. 

I és que les lletres de Lil Russia destil·len vivències i reflexions d’una recerca interior. Experiències que cadascú viu en circumstàncies úniques però que apel·len a sentiments universals. Com la petjada de l’amor del tema ‘D.A.N.Y.Á’. “Tots tenim amors i desamors, intentes analitzar i entendre les coses que sentim i veure si són generalitzades o només pròpies”, explica. 

L’escena del rap ‘underground’ de dones a Barcelona està sana i és interessant. 

Acompanyen la veu pròpia, la de múltiples referents femenins que Lil Russia incorpora i homenatja fent ús del sampler. Des de Queen Latifah, Ivy Queen i Gata Cattana a Lola Flores en un renovat ‘A tu vera’ transiten per les seves composicions. Una obra oberta també a artistes properes: tenim moltes col·laboracions pendents. Juntes i unides anem pujant millor”, assegura l’Irina.

‘Radical’‘A tu vera’‘Cor Gegant’”D.A.N.Y.À”