“Navalla”. Aquest és el significat de la paraula eusquera “labana”. Un concepte que sintonitza amb el caràcter fi però incisiu, sensible i alhora contundent d’aquesta banda femenina que combina la sorpresa creativa pròpia dels inicis amb la maduresa d’uns  “backgrounds” ben interioritzats. 

Les integrants d’Hexen van esdevenir la llavor d’aquest projecte després que l’equip s’anés redefinint en paral·lel a les particulars circumstàncies vitals i artístiques. Uns canvis que, com explica Virginia Pizarro, es reflectien, per exemple, en una flexibilitat en la titularitat dels instruments que també “dona unes altres bases perquè som molt ‘variopintes’ i  això es nota també en les noves composicions”. 

La Virginia prové del subgènere punk Oi! mentre que la seva companya té formació clàssica en violoncel: “Ens anem contagiant i juntant, tenim punts en comú tot i que cadascuna vingui d’on ve”, assegura aquesta última. A més a més, Pizarro recorda que “hi ha coses que melòdicament hem après que ens han de sonar bé i tenim més curiositat per uns estils o altres, però sempre hi ha elements que podem adaptar”.

‘Blacklist’… i temes inèdits

‘Blacklist’ és el nom del primer EP de Labana, on també trobem ‘Midnight’ i ‘Blue’. Aquest últim tema, amb videoclip dirigit per Maite Artajo, ens empeny a ser conscients de les pressions socials a les quals sovint acabem sotmetent els nostres desitjos. “Ens agradaria que si ara tenim uns gustos i aficions, una manera de viure… els mantinguem encara que passin els anys”, explica Pizarro. 

A més de ‘Blacklist’, Labana ens presenta al ‘Feeel’ composicions inèdites que també reflecteixen el seu compromís feminista. Amb cançons com ‘Big Mama’, inspirada en la figura de Big Mama Thornton però que vol ser un homenatge “a totes les dones que han quedat en segon pla al llarg de la història i que ara estem reivindicant”. O ‘Bang Bang”, que parteix del poema ‘A xustiza pola man’, de Rosalía de Castro i que van adaptar del gallec original a l’anglès.