El zodíac va ser la primera de les coses que va unir a aquestes dues sagitari. Ivana Ray Singh i Gatasanta es van conèixer en una festa per la sortida de la influència de Saturn sobre el seu signe, un presagi del que seria el seu camí juntes: una celebració de les complicitats, com a dones i com a artistes. Juntes es presenten com a Amas, prenent el nom de les bussejadores japoneses que recullen perles i, com explica la Ivana, utilitzant aquestes figures com a metàfora de la “cristal·lització del ésser” formulada per Carl Jung.

Amas trasllada al públic la seva visió de la consciència amb una posada en escena performàtica, en què l’espectre sonor es fusiona amb suggerents elements com la sal, el foc o les mateixes perles. Cadascun té una forta càrrega simbòlica: la sal evoca aquells moments en què “decideixes que les coses que et passen les pots incorporar com a aprenentatge”, el foc és “purificador” i, les perles, “són aquelles lliçons, la saviesa amb què decidim quedar-nos en travessar aquesta profunditat obscura”, exposa la Ivana.

Feeel
Ritualitzem els elements amb una missió molt concreta de crear canvi
Ivana Ray Singh

El feminisme interseccional, que posa l’accent en els diferents eixos d’opressió als que es veuen sotmeses les dones per factors com l’origen, la classe o l’orientació sexual, entre d’altres, és la mirada des de la que es crea Amas. Una aproximació que es canalitza visiblement a través de les lletres, però que es desplega en el conjunt de la seva proposta. La Ivana posa com a exemple ‘Diffraction’, la primera de les cançons que ens presenten al ‘Feeel’, que s’inspira en els postulats de la filòsofa Donna Haraway. En concret, la imatge de la divisió de la llum per parlar “d’una multiplicitat de veus que estan connectades, o un missatge que va canviant, que va passant de persona a persona i es va enriquint”. 

Sonorament, l’electribe és l’aliat principal. Un aparell que les acompanya des de les primeres jams en què van començar a donar forma al projecte, de fet, “és la personalitat d’Amas”, afirma Gatasanta. La creadora en destaca la riquesa i potencial, gràcies al fet que cada element de la bateria es pot modular amb precisió. Per això, explica, els “altres sintetitzadors són molt importants però passen més com a filtres.” 

Música moderna
Vam començar a compondre la nostra música a través de sessions experimentals, fent molt de soroll i l’electribe estava sempre molt present
Gatasanta