El web del Gremi Artesà de Xurrers de Catalunya explica que les primeres mostres d’elaboració de xurros es troben a l’antic Egipte, representades a les escenes de fleca de la tomba de Ramsès III. Posteriorment hi ha referències de xurros a la Xina, on es denominaven youtiau, que significa “dimoni fregit en oli”. Al segle XIV van entrar a la península Ibèrica i, des d’aleshores, més enllà de cobrir-los de xocolata blanca o negra, no hi ha hagut gaires innovacions. En ple 2025 podem dir que el panorama, a Barcelona, està canviant.
L’Anabel Lunar, de La Selecta de Churros (pl. Sagrada Família, 26), antiga Xurreria Sagrada Família, reivindica que ella ja fa uns vuit anys que va decidir innovar la carta de la xurreria familiar amb propostes salades i dolces com ara el xurro de pernil ibèric amb formatge, el de sobrassada amb mel o el de xocolata Kinder amb maduixa. Però des de fa dos mesos hi ha una proposta encara més agosarada.

Una xurreria on no es fregeixen xurros
Es tracta d’Artchur (Muntaner, 61), que et convida a degustar xurros amb tripes, amb guacamole, amb hummus i amb bacó i formatge. És un projecte del Marc i l’Adrià, dos emprenedors barcelonins que han estat assessorats gastronòmicament pel Miquel Guarro i Miguel García, de la consultora We the Food. El local no sembla una xurreria. No hi fa olor d’oli fregit: “Això teníem clar que no ho volíem. Els xurros els elaborem en un obrador seguint la recepta de Guarro i García. Els fregim, els ultracongelem i aquí els escalfem al forn per servir”.

Tallen a trossets els xurros al damunt dels diferents plats salats i, en aquest cas, no van coberts de sucre. També tenen opcions dolces com el Sexy Pistaccio (xurros amb escuma, praliné i gelat de pistatxo) o el CochoLovers (xurros amb escuma, salsa, cruixent i gelat de xocolata), i aviat en faran amb te matxa. Les opcions dolces sí que van banyades amb una capa que no només porta sucre sinó altres ingredients “amb un toc únic pensat pels nostres assessors gastronòmics”. Totes les versions valen 6,50 €.
Moja, una xurreria “conscient i 100 % vegana”
És també una novetat la proposta de Moja que, si tot va bé, obrirà al març al carrer de Torrijos, 12. L’Alberto Planelles n’és el fundador: “Moja és la primera xurreria conscient i 100 % vegana. Per nosaltres el xurro és l’estrella i no l’amaguem en ingredients que el deixin en segon pla. Els xurros de Moja són més lleugers, menys oliosos i molt cruixents”. Se serveixen amb salses per emportar que s’elaboren artesanalment “sense colorants ni conservants i baixes en sucre”.

Clients de dia i clients de nit
Mirant-se amb curiositat aquestes propostes innovadores, la Sílvia Argilés assegura que la seva clientela li reclama les opcions més tradicionals. És filla del fundador de la Xurreria J. Argilés, una de les xurreries de carrer més antigues de Barcelona que es manté impertèrrita a la cantonada del carrer de la Marina amb l’avinguda Meridiana.

És de les poques que pot presumir de tenir clients de totes les generacions: “La nostra localització fa que durant el cap de setmana vingui molt jovent a esmorzar abans d’anar a dormir després de sortir de festa”. També és l’única que ha sortit en un videoclip de Rosalía i Rauw Alejandro i que aquest Nadal ha participat en una campanya de la firma de moda Bimba&Lola.
