Havia de ser la quarta edició de la Festa del Vi Novell a Barcelona. Però, com està passant amb la immensa majoria d’esdeveniments d’aquest 2020, la pandèmia del coronavirus els ha trastocat de ple tots els plans. Per això la festa per celebrar els primers vins de la temporada, que des de fa quatre anys també es feia amb tasts oberts  al Palau Robert, enguany haurà de ser virtual. Dins la Setmana del Vi Català aquest dimecres, 11 de novembre, just el dia en què la tradició marca que els cellers donen la benvinguda al vi novell, hi haurà una tertúlia i tasts guiats que es podran seguir en línia.

Tot i les dificultats els cellers que promouen aquesta festa del vi “més que jove” no han defallit: “Estem una mica bojos, ens agrada a principi de temporada treure aquest vi per poder dir que comencem de nou, que fem un ‘reset’”, diu el Rafel Pino, del Celler Masroig. Un tret de sortida al vi “més pur i cristal·lí”, afegeix. Un vi “per gaudir-ne i no per analitzar. Un vi sense preguntes”.

A poc a poc hi ha més cellers que en comercialitzen

Enguany la família de cellers que promouen aquesta festa creix amb el celler Sanstravé, de la Denominació d’Origen Conca de Barberà. Aquest celler se suma al Celler Carles Andreu (DO Tarragona), el Celler Cooperatiu de l’Espolla (DO Empordà), la Cooperativa la Granada (DO Penedès), Covides (DO Penedès), Maset, el Celler Masroig (DO Montsant), Sant Josep Vins (DO Terra Alta), Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà) i Vins Petxina (DO Pla de Bages).

L’objectiu dels impulsors d’aquesta tradició és que cada any hi hagi més cellers que s’animin a donar la benvinguda al primer vi, aquell que s’embotella a l’inici de cada campanya i que suposa el primer tast de la collita. Un vi que és afruitat i fresc i que es caracteritza i distingeix perquè té molt gust de raïm. Jaume Martí, de Sant Josep Vins, a Bot (la Terra Alta), creu que “el futur és esperançador”.

Vi novell, per Sant Martí

La tradició marca que s’enceti per Sant Martí, l’11 de novembre, i que s’allargui fins que comencen a sortir els vins joves de cada celler. És per això que el vi novell és un vi “més que jove”. Una festa que aquest 2020 no es podrà viure amb tota la intensitat que voldrien els productors de vi perquè la covid-19 no ho permet. Tot i aquest escenari advers els impulsors diuen que ara és moment de celebrar que el primer vi de la temporada ja és aquí. “I més el d’aquesta anyada que mai no oblidarem, perquè a tots ens ha fet reflexionar, canviar i adaptar-nos-hi”, explica l’Oleguer Brunet, de Vins Petxina.

Una branca de pi per indicar que hi ha vi novell

Tradicionalment, els cellers que tenien vi novell ho indicaven a la porta penjant una branca de pi. Ara hi ha botigues que han recuperat aquesta tradició, també a Barcelona, com és el cas del Celler de Gelida, que any rere any li dona la benvinguda amb una festa. Tot i el panorama advers l’estat de salut del vi català es manté i segons dades de l’Institut Català del Vi, per sisè any consecutiu els vins catalans amb Denominació d’Origen van liderar el mercat de Catalunya amb una quota del 41, 3 %. L’increment de la taxa en els últims nou anys ha estat de fins a 14 punts. El 2019, de cada 10 ampolles de vi que es van consumir a Catalunya, quatre van ser d’alguna DO catalana.