El president del Gremi de Carnissers-Cansaladers-Xarcuters de Barcelona i Comarques, Pròsper Puig, ha explicat que aquest Dijous Gras els establiments adherits preveien vendre 250.000 quilos de botifarra d’ou. La majoria d’aquestes vendes han estat a Barcelona ciutat, on s’han produït 180.000 quilos d’aquest embotit. El Dijous Gras marca l’inici del Carnestoltes i per això aquestes dates de més excessos el menjar més important són la botifarra d’ou, els llardons i la truita. Aquest gremi assegura que és “una de les festes grans que tenen durant tot l’any”.

Puig explica que per elaborar la botifarra d’ou “es trien les millors carns” i per cada quilo s’hi afegeixen “una dotzena d’ous, la sal i el pebre, es pasta i es posa a coure“. El gremi també remarca que abans només hi havia la tradicional botifarra d’ou però que ara se’n troben de diferents gustos, com espinacs, formatge de cabra amb codony o calçots. L’altre plat fort són els llardons, que es mengen directament o amb la coca tradicional.

El Dijous Gras té l’origen en la tradició d’atipar-se amb els àpats que estaven prohibits abans de l’inici de la quaresma. Pròsper Puig assegura que els establiments que formen part del gremi són els “dipositaris” d’aquest tradició gastronòmica i, per tant, la respecten i la reivindiquen. Considera que avui el Dijous Gras segueix molt interioritzat en part perquè és una tradició que es treballa molt a les escoles.