Des de fa 10 anys, a escala internacional cada mes de gener s’impulsa la campanya “Veganuary”, una iniciativa per fer créixer la comunitat vegana arreu del món. La plataforma busca aconseguir que hi hagi més opcions veganes a botigues i restaurants. Barcelona pot presumir d’una important xarxa de restaurants on degustar opcions veganes, vegetarianes i flexitarianes. I aquest 2025 se n’hi sumen, de moment, dues de noves: el restaurant Fronda Pasaje i la pastisseria cafeteria Magma Bakery Lab.
“Fer salut”, a Fronda Pasaje
Fronda Pasaje és el projecte barceloní del xef argentí Máximo Cabrera al carrer dels Banys Vells, 20. Un cuiner que també és biòleg i que entén l’alimentació com un acte per fer salut. Per això investiga de forma incansable les propietats de vegetals, fongs i algues per demostrar que la cuina pot ser saludable, deliciosa i respectuosa amb el planeta.
Un menú on res és el que sembla
S’hi pot menjar a la carta o seguir un menú degustació de cinc passos en què Cabrera ens porta de viatge pel seu imaginari culinari amb plats que juguen amb la nostra percepció visual i gustativa. Plats que semblen una cosa i que són una altra completament diferent. Un exemple és el foie-gras de tempeh, amb textura i sabor que ens recorda el foie sense ser-ho, o el “tiradito” de síndria. Un plat que habitualment es cuina amb peix i que Màximo recrea treballant la fruita per aconseguir una textura propera a la d’una tonyina.

Un altre dels plats que més sorprenen és el fals filet que en realitat és un bolet carner. Cabrera ens explica que aquest fong és de la família dels adaptògens. Un bolet amb propietats per regenerar el teixit del sistema nerviós i per estimular el sistema immunològic, entre altres propietats, que concentra l’acció allà on el cos més ho necessita. Tots aquests coneixements, el Máximo els ensenya a la plataforma de formació Crudo, que té previst fer classes presencials al restaurant que acaba d’obrir al Born.

Dolços vegans a Magma Bakery Lab
Una altra proposta vegana acabada de sortir del forn és el Magma Bakery Lab, de Toni Rodríguez. Aquest pastisser va decidir deixar de menjar ingredients d’origen animal el 2004. Va començar a cuinar i a investigar receptes: “La cuina em va portar a la pastisseria perquè en aquell moment no hi havia cap lloc a tot Europa especialitzat en pastisseria vegana”.
Rodríguez creu que encara hi ha molta gent amb prejudicis envers les opcions veganes: “És millor no dir que el que menjaran és 100 % vegà. El millor és concentrar-se en aconseguir un producte gastronòmic d’altíssima qualitat i que els entri per la vista”.

Amb aquestes premisses acaba d’inaugurar Magma Bakery Lab, una pastisseria cafeteria on diàriament elabora amb la seva sòcia Sara els dolços que comercialitzen: “Brioixeria artesana, bikinis fets amb pa de croissant, torrades i tot plegat acompanyat de cafè d’especialitat, sucs casolans i begudes vegetals”.
En dues setmanes ja han consolidat una clientela fidel, tot i que al Poblenou té molts bars i restaurants vegans concentrats. A pocs números del Magma Bakery Lab fa 10 mesos va obrir l’obrador i cafeteria Dates and avocados atelier, el projecte de Lore Salas. Una pastisseria “saludable i sense sucres refinats”. Al web els descriu com a “dolços sense culpa”.
