Escolta aquesta notícia

El Parc de la Ciutadella serà l’epicentre gastronòmic de les festes de la Mercè. Per cinquè any consecutiu, del 26 al 28 de setembre, s’hi celebra el festival Terra i Gust, que en aquesta edició comptarà amb la participació de 13 restaurants i de molts cuiners i cuineres que faran receptes en directe, tallers i xerrades al voltant d’una gastronomia més sostenible i saludable.

D’una banda, al Terra i Gust hi podrem menjar les propostes de 13 restaurants. Oferiran dues opcions cadascú, una de les quals vegetariana o vegana per un preu de 5 € el platet. Els participants i els platets que presenten són:

  • Agreste Fabio & Roser: Coca de brandada de bacallà i verdura o cappelletti (caputxetes, en català) de formatge Reixagó, mantega i sàlvia.
  • Bar Super: Botifarra del Super o melanzana (albergínia) in carrozza.
  • Bistrot Levante: Pa de pita farcit amb pollastre marinat, ceba confitada, tomàquet, cogombre i salsa tzatziki o hummus de cigrons amb amanida de tomàquet, cogombre i cigrons especiat.
  • Casa Xica: Xiaolongbao (farcellet) de porc ral d’Avinyó o brioix farcit d’albergínia eco escalivada
  • El Brot: Truites de blat casolanes amb carn de vedella eco de Viñals Soler, pico de gallo del Parc Agrari i toc de llimona o arròs a la cassola amb verdures de temporada i chutney de carbassa.
  • El Filete Ruso: Hamburguesa de vedella eco, formatge eco Pinullet, ceba confitada i pebrot o croquetes de bolets xiitake de Bolets Ben Fets i porro. 
  • Espai Puntual: Brioix de pollastre eco, maionesa de soia i kimtxi casolà o croquetes d’albergínia a la brasa i allioli de mel.
  • Fella Pizza: Pizza artesana “a la romana” amb guisat de botifarra, crema de patates eco i mozzarella o pizza amb salmorejo eco casolà, tomàquets eco marinats i crema de burrata. 
  • Happy Food Eco: Hamburguesa de vedella eco, pa amb tomàquet de Jordi Morera, formatge emmental i botifarra negra caramel·litzada amb reducció de ratafia o planxat de pa de pagès de Jordi Morera amb gírgoles de castanyer (maitake), carbassa confitada, formatge de cabra, mantega de nous i mel de romaní. 
  • La Sosenga: Coca de botifarra eco, escabetx d’albergínia eco, Reixagó i mel ecològica o braves amb tres salses casolanes.
  • Llamber: Entrepà de pa de mollet, farcit de fricandó de vaca i bolets ecològics o croquetes de risotto de ceps amb romesco de pistatxo i xili de Xalapa i formatge de llet crua. 
  • Mescladís: Brioix de milanesa de vedella amb ceba al vermut, allioli suau, fulles verdes i tomàquets eco o amanida russa vegetariana amb bastons de pa torrat i conserves en vinagre.
  • Teòric Taverna Gastronòmica: Fideus a la cassola, mar i muntanya o pastís de formatge, amb canyella, llimona i sucre cremat.

Tallers i demostracions de cuina

El Terra i Gust 2025 també ha programat tallers, exposicions i xerrades per descobrir el món de la gastronomia i la sostenibilitat. Hi participaran noms destacats de l’escena gastronòmica local com per exemple la copropietària i pastissera del restaurant Glug, Beatrice Casella, que el divendres 26, de 18 a 19 h, presentarà en directe una mostra de les postres que tindran al restaurant aquesta temporada.

El diumenge 28, de les 13 a les 14.30 h, el xef Víctor Quintillà, del restaurant Lluerna, explicarà les pràctiques sostenibles que els han ajudat a obtenir l’estrella verda Michelin.

I la cuinera Carlota Claver i el cuiner Sergi de Meià presentaran la iniciativa La recepta verda, que vol ajudar a reduir, transformar i sistematitzar el malbaratament alimentari a les cuines dels restaurants de Catalunya. Aquesta activitat es farà el diumenge 28 de setembre de 19 a 20 h.

També en col·laboració amb la Setmana del Llibre en Català, es presentarà el darrer llibre de Pep Salsetes, cuiner, pagès, “guardià de llavors” i escriptor de gastronomia català. El llibre en qüestió és Un país a la cassola i es presentarà el diumenge 28 a tres quarts de cinc de la tarda.

Concerts amb música d’arreu del món

I tot plegat s’amenitzarà amb concerts com el del grup mexicà Son de Madera; els pamplonesos Kokoshca; la cantant paquistanesa Sehar Gul Khan, el músic colombià Juan Andrés Ospina i Ríoghnach Connolly & Honeyfeet en representació de la ciutat convidada de la Mercè 2025, que és Manchester.

D’aquesta ciutat també hi haurà propostes culinàries: d’una banda un platet d’ou adobat empanat, farcit de carn de porc i botifarra, que és un aperitiu popular als pubs de Manchester i, de l’altra, una empanada casolana de porro, patata i formatge eco. La fira Terra i Gust obrirà el divendres 26, de 18 a 22.30 h, i el dissabte i diumenge, 27 i 28, de 12 a 22.30 h.