
El Parc de la Ciutadella serà l’epicentre gastronòmic de les festes de la Mercè. Per cinquè any consecutiu, del 26 al 28 de setembre, s’hi celebra el festival Terra i Gust, que en aquesta edició comptarà amb la participació de 13 restaurants i de molts cuiners i cuineres que faran receptes en directe, tallers i xerrades al voltant d’una gastronomia més sostenible i saludable.
D’una banda, al Terra i Gust hi podrem menjar les propostes de 13 restaurants. Oferiran dues opcions cadascú, una de les quals vegetariana o vegana per un preu de 5 € el platet. Els participants i els platets que presenten són:
- Agreste Fabio & Roser: Coca de brandada de bacallà i verdura o cappelletti (caputxetes, en català) de formatge Reixagó, mantega i sàlvia.
- Bar Super: Botifarra del Super o melanzana (albergínia) in carrozza.

- Bistrot Levante: Pa de pita farcit amb pollastre marinat, ceba confitada, tomàquet, cogombre i salsa tzatziki o hummus de cigrons amb amanida de tomàquet, cogombre i cigrons especiat.
- Casa Xica: Xiaolongbao (farcellet) de porc ral d’Avinyó o brioix farcit d’albergínia eco escalivada

- El Brot: Truites de blat casolanes amb carn de vedella eco de Viñals Soler, pico de gallo del Parc Agrari i toc de llimona o arròs a la cassola amb verdures de temporada i chutney de carbassa.
- El Filete Ruso: Hamburguesa de vedella eco, formatge eco Pinullet, ceba confitada i pebrot o croquetes de bolets xiitake de Bolets Ben Fets i porro.

- Espai Puntual: Brioix de pollastre eco, maionesa de soia i kimtxi casolà o croquetes d’albergínia a la brasa i allioli de mel.
- Fella Pizza: Pizza artesana “a la romana” amb guisat de botifarra, crema de patates eco i mozzarella o pizza amb salmorejo eco casolà, tomàquets eco marinats i crema de burrata.

- Happy Food Eco: Hamburguesa de vedella eco, pa amb tomàquet de Jordi Morera, formatge emmental i botifarra negra caramel·litzada amb reducció de ratafia o planxat de pa de pagès de Jordi Morera amb gírgoles de castanyer (maitake), carbassa confitada, formatge de cabra, mantega de nous i mel de romaní.
- La Sosenga: Coca de botifarra eco, escabetx d’albergínia eco, Reixagó i mel ecològica o braves amb tres salses casolanes.

- Llamber: Entrepà de pa de mollet, farcit de fricandó de vaca i bolets ecològics o croquetes de risotto de ceps amb romesco de pistatxo i xili de Xalapa i formatge de llet crua.
- Mescladís: Brioix de milanesa de vedella amb ceba al vermut, allioli suau, fulles verdes i tomàquets eco o amanida russa vegetariana amb bastons de pa torrat i conserves en vinagre.

- Teòric Taverna Gastronòmica: Fideus a la cassola, mar i muntanya o pastís de formatge, amb canyella, llimona i sucre cremat.

Tallers i demostracions de cuina
El Terra i Gust 2025 també ha programat tallers, exposicions i xerrades per descobrir el món de la gastronomia i la sostenibilitat. Hi participaran noms destacats de l’escena gastronòmica local com per exemple la copropietària i pastissera del restaurant Glug, Beatrice Casella, que el divendres 26, de 18 a 19 h, presentarà en directe una mostra de les postres que tindran al restaurant aquesta temporada.
El diumenge 28, de les 13 a les 14.30 h, el xef Víctor Quintillà, del restaurant Lluerna, explicarà les pràctiques sostenibles que els han ajudat a obtenir l’estrella verda Michelin.
I la cuinera Carlota Claver i el cuiner Sergi de Meià presentaran la iniciativa La recepta verda, que vol ajudar a reduir, transformar i sistematitzar el malbaratament alimentari a les cuines dels restaurants de Catalunya. Aquesta activitat es farà el diumenge 28 de setembre de 19 a 20 h.
També en col·laboració amb la Setmana del Llibre en Català, es presentarà el darrer llibre de Pep Salsetes, cuiner, pagès, “guardià de llavors” i escriptor de gastronomia català. El llibre en qüestió és Un país a la cassola i es presentarà el diumenge 28 a tres quarts de cinc de la tarda.
Concerts amb música d’arreu del món
I tot plegat s’amenitzarà amb concerts com el del grup mexicà Son de Madera; els pamplonesos Kokoshca; la cantant paquistanesa Sehar Gul Khan, el músic colombià Juan Andrés Ospina i Ríoghnach Connolly & Honeyfeet en representació de la ciutat convidada de la Mercè 2025, que és Manchester.
D’aquesta ciutat també hi haurà propostes culinàries: d’una banda un platet d’ou adobat empanat, farcit de carn de porc i botifarra, que és un aperitiu popular als pubs de Manchester i, de l’altra, una empanada casolana de porro, patata i formatge eco. La fira Terra i Gust obrirà el divendres 26, de 18 a 22.30 h, i el dissabte i diumenge, 27 i 28, de 12 a 22.30 h.