
El restaurant L’Hortet, situat al carrer del Pintor Fortuny, al Raval, tancarà portes el 23 de gener després de 35 anys servint menjar vegetarià. S’acabarà així la història d’un dels establiments pioners a la ciutat en aquest tipus de proposta, que ha tingut al capdavant dues generacions de dones. Primer l’Odina Capo —filla de Nicolàs Capo, pioner del naturisme a Barcelona— i, després, les seves dues filles, l’Odina i la Sònia Martí.
L’Hortet va obrir portes el 1974 com a restaurant vegetarià i, 16 anys més tard, el 1990 el va comprar l’Odina Capo, que va decidir canviar la consulta de naturopatia pels fogons. Quan van obrir, la clientela era gent més aviat gran i que hi anava per recomanació del metge. A poc a poc, però, això va anar canviant. “És com una família. Aquí saps el nom, el cognom, i el nom dels fills dels clients i això es construeix amb els anys”, explica la Sònia.
La pandèmia va suposar un sotrac per a aquest negoci familiar que, tot i això, s’ha pogut mantenir gràcies a una cuina casolana feta amb productes de temporada. “Al principi la polenta ningú sabia què era, ni el tempeh tampoc”, recorda la Sònia en fer memòria dels inicis del restaurant. Però afegeix: “Mai no hem volgut fer coses estranyes”. I explica que sempre han basat els seus plats en la cuina mediterrània.
El 23 de gener, obert fins a la nit per acomiadar-se de tothom
L’últim dia del restaurant, el 23 de gener, volen aprofitar per acomiadar-se de tota la gent que els ha acompanyat durant tots aquests anys. “Aquell dia no farem menjar”, explica la Sònia. Volen dedicar la jornada a saludar i parlar amb tothom que s’apropi al local. Per això obriran tot el dia, fins a les 22 h, per tenir tot el temps del món per dir adeu a un local que ha estat casa seva durant més de tres dècades.
El local, però, continuarà sent un restaurant. Les germanes Martí han traspassat el negoci a Pötstot, que obrirà un segon restaurant dedicat al menjar sense gluten i vegà.
