El periodista Carles Garcia explica com afronten les empreses de servei d’àpats o “catering” de Barcelona aquestes festes de Nadal. Moltes s’estan esforçant per trobar una fórmula que els permeti tirar endavant i oferir els seus serveis durant aquestes dates per a les famílies que no puguin o no vulguin cuinar.

També hi ha empreses o grups d’amics que no renuncien a la tradició de fer un sopar de Nadal, encara que sigui amb un format ben diferent dels altres anys, mantenint la seguretat.

Sopars de Nadal a distància

La solució que han trobat per poder mantenir aquestes trobades ha estat passar-les al format telemàtic, és a dir, a distància, i amb menús individuals. “Se’ns va encendre la llumeta perquè una clienta ens va demanar una caixa regal per a un familiar“, ha explicat Sònia Ligero, de Ktring de la Pepi: “És una manera de tenir un moment junts, la gent es connecta a través d’alguna plataforma i es mengen la seva caixeta“.

El vermut, una alternativa

Hi ha empreses que ja han començat a implantar aquesta opció dels àpats a distància. I d’altres que, en canvi, ho han canviat per un vermut. “Això fa que el personal torni a tenir contacte entre ells d’una manera més distesa”, segons Maria Molins, de Ktring de la Pepi, “i sabem d’alguns casos que s’hi han estat fins a les 10 de la nit“.

Els canelons i l’escudella, plats estrella

Com és habitual, els plats més demanats per aquestes festes són els canelons i l’escudella. Eduard Vallejo, director de Beltran Menjars, calcula que enguany faran uns 7.500 canelons i 600 litres d’escudella, és a dir, més del que era habitual en anys anteriors. “Pensant que els nens tornaran a estar molt a casa, hem fet un paquet de canelons perquè els muntin a casa”, ha avançat Maria Molins, amb la idea que sigui “com un joc” per entretenir els més menuts.

Menys feina

Tot i això, la situació ha fet abaixar molt el volum de feina de les empreses de menjar per emportar-se, que han hagut de reduir l’equip. “Som tres treballant i abans érem sis persones fixes”, assegura la Pepi Coll, propietària de Ktring de la Pepi. Mentre que Enric Beltran, de Beltran Menjars, diu que “des del mes de març, ha caigut en picat i el ‘catering’ el tenim gairebé a zero“, encara que tenen “força comandes” de particulars.