No és gaire conegut, però el Santuari de la Mare de Déu de la Salut, situat entre els carrers de Mas Guimbau, a les Planes, és una església neoromànica dissenyada pel prolífic arquitecte barceloní Enric Sagnier, autor del temple del Tibidabo. Es va començar a construir el 1927 gràcies a l’esforç dels veïns que començaven a poblar la zona amb l’arribada del tren a les Planes. “Així com la basílica de Sant Maria del Mar es va fer amb pedres de Montjuïc, aquesta es va construir amb les pedres de la pedrera de Can Castellví, a Collserola”, explica David Álvarez, rector de les Planes de Vallvidrera.

Àngels que resulten familiars

El santuari, dedicat a la Mare de Déu de la Salut, té un gran absis amb frescos d’àngels pintats per Carles Llobet el 1948. Aquests personatges tenen rostres ben diferents: “Són les cares de les persones que vivien als voltants en el moment que es va fer la pintura”, explica el rector. Un homenatge als feligresos de la parròquia i als veïns de Mas Guimbau.

50 anys de parròquia

Aquest any se celebren 50 anys de la Parròquia de les Planes, que es va crear el 1968 i que també inclou la Capella de Ca l’Avi, a Can Rectoret, i l’Ermita de Santa Maria de la Creu d’en Blau, que pertany al municipi de Sant Cugat. Qui vulgui visitar el Santuari de la Salut (camí del Mas Guimbau, 29) ho pot fer els diumenges i festius a les 10 h, quan es fa la missa setmanal, o bé contactar amb la Parròquia de les Planes.