
El Raval es prepara per celebrar la festa major i un any més una de les activitats destacades serà la Ruta de les Tapes. Del 10 al 13 de juliol un total de 20 establiments del Raval oferiran tapes clàssiques i creatives per cinc euros amb beguda inclosa. A banda de menjar, els comensals també podran fer de jurat i votar la que considerin la millor tapa del Raval 2025.
La ruta vol ajudar a redescobrir la cuina d’un barri que batega a foc lent i parla totes les llengües del món. Enguany les tapes participants s’inspiren en la cuina tradicional catalana perquè la ruta s’emmarca en la designació de Catalunya com a regió mundial de la gastronomia.
Els gustos dels fogons de la família
A la ruta hi trobarem plats que busquen evocar el passat familiar amb la recepta de la mare o l’àvia, com, per exemple, el plat de bunyols de bacallà del xef d’El Nou Cafetí (carrer de Maria Casas, 18). També cuinarà una recepta familiar, la croqueta de carn d’olla, el Bar la Ravala (carrer de la Lluna, 1).

Els emblemàtics aposten pels plats clàssics
Altres propostes s’aferren als platets que no fallen mai, com les braves amb allioli i salsa brava, que es podran tastar al Bar Mendizabal (carrer de la Junta de Comerç, 2); la bomba de la Barceloneta, a Casa Leopoldo (carrer de Sant Rafael, 24), amb carn de cua de bou i maionesa de chipotle, i la coca de recapte amb escalivada i anxoves, que proposa el mític Bar Marsella (carrer de Sant Pau, 65).
La cuina casolana tradicional de foc lent
La cuina més casolana i familiar també hi estarà present. Al Bar Resolís (carrer de la Riera Baixa, 22), oferiran una tapa d’ous farcits de tonyina. A La Prudència del Raval (carrer d’Abat Safont, 11), proposen una amanida russa sobre una barqueta de blat de moro. Al Gastrobar 78/33 (carrer de Ferlandina, 29), actualitzaran la clàssica Gilda i a Na Mindona (carrer de la Riereta, 8) aposten pels gustos de casa amb una tapa de pollastre en escabetx de taronja i romaní.
En la mateixa línia, la Taverna d’en Rubén (carrer d’en Robador, 33) oferirà una broqueta de carn, tomàquets i ceba amb pa de pagès i allioli. I a la Cervesa Sant Jordi – Tabarlot (carrer de Sant Pau, 4) cuinaran un mos de Drac de porc esqueixat amb envinagrat i una cervesa artesana.
El Bar Roso (carrer de Sant Gil, 2), conegut popularment com el Bar El Toro, farà una torrada amb ajoblanco de poma i llardó de Cadis, una tapa amb la tradició del sud.

De la terra a la mar
Al Magraner Boig (carrer d’en Robador, 22), cuinaran pop amb fava i ceba carmel·litzada. També de cuinera marinera, dues propostes de musclos: al Bar Atlanta (rambla del Raval, 13), i a La Monroe (plaça de Salvador Seguí, 1-9), on faran un platet innovador: ceviche de musclos amb mango i blat de moro torrat.
Un viatge pels sabors sense sortir de Ciutat Vella
I per viatjar sense sortir del Raval, el Bianco Noir (carrer de la Riera Alta, 8) farà una tapa de samoses (vegetal i de carn) amb salsa verda i agredolça. El Bar Costa reinventarà el clàssic estofat de patates i vedella. Amb el mateix ingredient base, la vedella, el Fat Cat Raval (plaça de Salvador Seguí, 13) farà un patacó de galta de vedella, alvocat, mango, coriandre, ceba morada en escabetx, llima i la salsa casolana de gochujang.
El mexicà Chula Vista (plaça d’Emili Vendrell, 1) posarà al dia una recepta familiar: el taco de xiitake amb ceba. A Las Fernández (carrer de Carretas, 11) també juguen amb un clàssic com les mandonguilles i les faran de mole amb huitlacoche, elote tendre i alvocat cruixent.
Qui hi vulgui participar i triar la millor tapa, ho podrà fer a través d’un passaport que es podrà trobar als establiments i que s’anirà segellant a mesura que faci parada i es tastin les diferents propostes. Aquesta validació permetrà optar al sorteig d’un àpat per a dues persones al restaurant guanyador.
