Des de la nit del 26 de novembre a Barcelona hi ha quatre restaurants més amb una estrella Michelin: Teatro Kitchen & Bar, Mae Barcelona, Fishology i Prodigi. Què s’hi pot menjar? Quant costen els menús? Com van rebre el reconeixement de la guia? Qui hi ha darrere els fogons i la sala d’aquests restaurants? A la secció de gastronomia del betevé directe parlem de quatre opcions ben diferents tot i compartir l’arrel de la cuina mediterrània.
Tapes modernes i creatives d’Oliver Peña a Teatro Kitchen & Bar
Comencem el recorregut a l’avinguda del Paral·lel, 164. Oliver Peña lidera l’equip de Teatro Kitchen & Bar, al local on fins l’esclat de la pandèmia hi havia el Tickets d’Albert Adrià, xef amb qui Peña també ha treballat al restaurant Enigma. La de Teatro és una carta informal, “pensada en un 90 % per menjar-se amb les mans”, explica Peña. Una proposta gastronòmica que se sustenta “en un espai molt dinàmic, amb una cuina dividida en quatre seccions i que fa que el comensal vegi sortir menjar de tot arreu”.
Fem aquesta entrevista poques hores després de la gala Michelin a Múrcia. Està a punt de començar el primer servei després de rebre el reconeixement i a la reunió d’equip sonen aplaudiments i felicitacions. “Ho acabo de dir a l’equip, treballem amb la mateixa filosofia i exigència. Hem de seguir intentant fent les coses bé”, assegura Peña.
Elogia la resta de propostes que han rebut la primera estrella: “Els conec a tots. Les estrelles hi ajuden però també hi ha moltes propostes que no en tenen i igualment fan de Barcelona una ciutat màgica. Jo n’estic enamorat”, diu Peña.
Les opcions de menú a Teatro Kitchen & Bar són el menú Clàssic, amb 10 elaboracions per 75 €; el menú Teatro, amb 17 elaboracions que surt per 120 €; i el menú Èpic, que surt per 180 €. Hi trobem creacions com el taco de quelites, la cassoleta de nori, el cannolo català, el mochi de pollastre a la catalana i el verat amb greix de pernil ibèric, tomàquet i wasabi fresc.
Mae, un somni gastronòmic gestat a Costa Rica
Quan fa un mes van rebre la invitació per assistir a la gala l’equip de Mae Barcelona no va poder evitar posar-se molt nerviós. “Al correu ja t’avisen que la invitació no vol dir res, que no és cap garantia que et donaran l’estrella”. Per això, quan la van rebre van esclatar d’alegria: “Estem molt, molt contents i és un premi a tot l’equip”.
Ho diu el Germán Espinosa, qui, juntament amb Diego Mondragón i Mariella Rodríguez, lideren Mae Barcelona. Van obrir portes l’agost del 2023 al carrer de Sant Elies, 22: El projecte va néixer a Costa Rica: “Vam estar sopant tots tres al meu restaurant En Boca i vam decidir que volíem obrir un projecte de cuina mediterrània però amb la nostra personalitat”, explica Mondragón.
La carta de Mae Barcelona té arrel mediterrània però mira constantment cap a Llatinoamèrica, “el seu picant i la seva acidesa”. Ofereixen dos menús: el Mae, per 95 €, i el Gran Mae, per 130 €, amb sis entrants, vuit plats, dues postres i petit fours. “De moment no farem molts canvis perquè volem que els clients coneguin el menú amb què hem aconseguit l’estrella“. “El nostre objectiu és que surtin contents i feliços”.
Fishology: admiració pels fruits del mar i les tècniques ancestrals
La Giulia Gabriele i en Riccardo Radicce no arriben als 30 anys i amb el seu primer projecte propi ja poden presumir de tenir una estrella Michelin. Un projecte que no només és gastronòmic sinó també un exercici de sostenibilitat, de respecte pel medi ambient i de recuperació de tècniques ancestrals “que s’estan perdent entre els més joves”.
Desprenen passió i un profund coneixement dels fruits que dona el mar: “No només existeixen la tonyina, el salmó i el llobarro. Hi ha peixos menys coneguts que, si es treballen bé, surten boníssims i són molt més econòmics”, explica Radice. “Volem ajudar també que els comensals coneguin la temporalitat dels peixos. No es pot trobar bonítol i llobarro tot l’any!”, insisteix Gabriele, qui també investiga mètodes d’elaboració de vermuts.
La seva és una carta per compartir amb brasa, fumats, curats i conserves que ens permet degustar una taula d’embotits a base de productes del mar. Amb peixos salvatges i inusuals proposen un viatge amb dos menús degustació, un de 78 € i un de 98 €, que, amb el nom d’Abisal, és la proposta més agosarada i atrevida per als comensals que no tenen por de submergir-se en les profunditats de la filosofia de Fishology.
Prodigi: “Amb 18 anys ja sabia que volia tenir un restaurant”
A la confluència entre els carrers de Provença, Diagonal i Girona s’alça Prodigi, el restaurant del jove Jordi Tarré. El nom surt d’ajuntar les primeres síl·labes dels tres carrers. Tarré descriu el seu projecte com un homenatge a la cuina catalana però amb personalitat. Una personalitat que ha treballat sis anys a Anglaterra i, posteriorment, al restaurant Hisop, d’Oriol Ivern: “Per a mi és un gran referent i m’ha ajudat a acabar d’entendre el model de restaurant que volia fer. Des dels 18 anys jo sabia que volia tenir un restaurant propi”.
Un projecte que Tarré diu que està en evolució constant: “El Prodigi de l’any passat no és igual que el d’aquest i el de l’any vinent serà millor”. Reconeix que rebre l’estrella ajuda a estar en primera plana i que se’n parli, però és un boom fictici. “És important saber-ho i treballar perquè, de tots els clients que vindran, n’hi hagi uns quants que, amb el temps, vulguin continuar venint”.
A Prodigi hi trobarem cuina tradicional actualitzada: “Tinc tots els records de la mare, dels rostits, els estofats, les reduccions i les picades. Gustos potents”. Ofereix un menú degustació per 80 €, 120 si s’opta per fer maridatge, i també hi ha l’opció del menú executiu de migdia per 35 €: “Aquest menú el vull mantenir”.