Escolta aquesta notícia

Entre un 1 i un 2 % de la població està diagnosticada de celiaquia. A Barcelona l’oferta de restauració sense gluten ha crescut exponencialment en els últims anys. I no només sense gluten, sinó que molts restaurants i cafeteries hi sumen productes vegans i d’elaboració artesana. És el cas del nou restaurant de la firma Pötstot al Raval (Pintor Fortuny, 32), i dels obradors amb cafeteria Dates & Avocados Atelier (Pere IV 240) i Singluteria (passeig de Fabra i Puig, 177).

Pötstot: nou restaurant sense gluten, sense lactosa i vegà on hi havia L’Hortet

Pötstot, de Daniel Forés i Quim Viñas, va obrir el primer establiment l’any de la pandèmia al carrer de València, 204. Fa unes setmanes va aterrar amb un segon restaurant al Raval, on fins al gener hi havia el mític L’Hortet. El nom de Pötstot llegit sense la dièresi ja deixa clar que en aquest lloc “t’ho pots menjar tot”, perquè cuinen sense gluten, sense lactosa i sense ingredients d’origen animal. Canelons, croquetes, arrossos i postres sense gluten com el pastís de formatge d’anacards amb confitura de llimona, flam de coco i xocolata de quatre textures, configuren la proposta de “cuina mediterrània de la iaia actualitzada”.

El petit obrador del Poblenou on menjar dolços “sense culpa”

Del Raval ens movem al Poblenou per descobrir el petit obrador de la Lore Salas, Dates & Avocados Atelier. Un espai per al públic celíac però també per als qui opten per una dieta vegana i per als qui trien una alimentació saludable sense sucres refinats. De fet, els alvocats i els dàtils que bategen el projecte són els ingredients amb què la Lore edulcora naturalment els seus dolços per aconseguir “una pastisseria que no comprometi la salut”.

La Lore produeix artesanalment tots els ingredients i plats de la carta: cada dia elabora llet d’ametlla, amb què després també prepara ricotta; fa una versió saludable de la famosa crema d’ametlles i cacau que ella bateja com a Loretella, i també prepara pa sense gluten, cremes i melmelades. Al migdia ofereix un menú per 15 euros tant per emportar com per degustar al local, ubicat al carrer de Pere IV, 240.

La primera pastisseria sense gluten de Vilapicina

El mapa d’obradors sense gluten que reconeix l’Associació Celíacs de Catalunya n’assenyala 10 a Barcelona. A banda del que acabem de citar al Poblenou, l’últim que s’ha afegit al mapa és Singluteria, el projecte de Paula Martín al passeig de Fabra i Puig, 177, al barri de Vilapicina. Allà podem menjar sense gluten i sense lactosa i també pastissos, rotlles de canyella i dònuts vegans. Una peculiaritat d’aquest espai és que permet l’entrada als animals de companyia.

El restaurant japonès Os-kuro amplia la carta sense gluten

Una última proposta per celebrar el Dia de la malaltia celíaca el 16 de maig és el restaurant japonès Os-kuro. No és pròpiament un restaurant 100 % lliure de gluten, però el seu xef executiu, Pedro Salillas, explica que, coincidint amb el segon aniversari del restaurant ubicat a l’Hotel Claris, s’ha decidit fer una aposta clara pels plats aptes per a celíacs: “Posicionar-nos com una opció sense gluten a Barcelona és clau perquè hi ha una demanda creixent tant de clients amb celiaquia com amb intolerància o sensibilitat al gluten”.

Així doncs, tots els preparats a la barra de sushi són sense gluten i pel que fa a la part de brasa “també hi ha moltes opcions sense gluten”. En el capítol de les postres tant el pastís de formatge com el culant de matxa són sense gluten. “Ens volem posicionar com un referent de qualitat i seguretat per a tots els amants del sushi i la gastronomia japonesa”.

Comparteix a: