Creix el mapa d’estrelles Michelin a Barcelona amb la primera estrella per a quatre projectes de la ciutat: Mae Barcelona, de Germán Espinosa i Diego Mondragón; Fishølogy, de Ricardo Rarice; Prodigi, de Jordi Tarré, i Teatro Kitchen & Bar, del xef Oliver Peña. 32 restaurants arreu de l’estat han aconseguit la primera estrella en la gala celebrada a Múrcia aquest dimarts, 26 de novembre.
En tots quatre casos parlem de projectes molt joves. Fishølogy i Prodigi van obrir portes el 2021; Teatro Kitchen & Bar va aixecar la persiana fa dos anys i mig al Paral·lel, on hi havia el Tickets, i el Mae Barcelona va obrir fa poc més d’un any. En molt poc temps, doncs, han aconseguit captivar els inspectors de la Guia Michelin, que han decidit incloure’ls en l’edició del 2025. En la darrera edició hi ha haver dues incorporacions a la capital catalana: els restaurants Suto Barcelona i Quirat.
En canvi, no hi ha hagut cap restaurant barceloní que hagi aconseguit la segona estrella Michelin. Malgrat que les travesses dels darrers dies donaven per fet que el restaurant Enigma, d’Albert Adrià, assoliria la doble distinció, finalment es manté amb una estrella. Tampoc no s’ha engrandit el palmarès de tres estrelles que ara mateix ostenten quatre restaurants de Barcelona: ABaC, Cocina Hermanos Torres, Lasarte i Disfrutar, que va ser l’últim a sumar-se al podi en l’edició que el 2023 es va fer a Barcelona. En àmbit espanyol sí que hi ha hagut una incorporació al prestigiós grup dels restaurants amb tres estrelles: el restaurant Casa Marcial.
Dos restaurants perden estrelles
Entre els que perden distinció hi ha, a la ciutat de Barcelona, dos restaurants. El Moments, de l’Hotel Mandarin Oriental, del xef Raül Balam Ruscalleda, en perd una de les dues que tenia. I el restaurant Xerta, de l’hotel Ohla Eixample, del xef Fran López, perd l’estrella Michelin que lluïa des de l’any 2016.
Homenatge durant la gala a les víctimes de la dana a València
La gala va començar amb un homenatge a les víctimes de la dana a València i amb un reconeixement a la campanya engegada pels xefs Ricard Camarena, Quique Dacosta i Begoña Rodrigo, “València per a València”, en què cuinen cada dia per als valencians afectats per la tragèdia i per als voluntaris que treballen sobre el terreny. També s’ha anunciat el gran àpat que s’està preparant per al 13 de desembre i que comptarà amb la participació de xefs d’arreu del món.
Tot seguit s’ha procedit al lliurament de les estrelles i, en el capítol d’una estrella, és on, com és tradició, hi ha hagut més novetats. També s’han donat les estrelles verdes i els Bib Gourmand, adreçats a restaurants que destaquen per la bona qualitat realitat preu. En total, s’han sumat 15 restaurants a la llista de recomanacions que inclou la guia per al 2025.
A banda de les estrelles, des de fa uns anys es donen premis a títol personal al millor responsable de sala, que enguany ha estat Cristina Díaz, del restaurant Maralba, a Almansa; el premi al millor sommelier, que ha lliurat Quim Vila, de Vila Viniteca, i ha recaigut en José Luis Paniagua, del restaurant Atrio; premi al talent jove per a Carlos Casillas, del restaurant Barro, i premi al xef mentor per al gran Pedro Subijana, del restaurant Akelarre.