El 2024 està sent un any ple de bones notícies per al restaurant Agreste, el projecte gastronòmic liderat per Roser Asensio i el xef Fabio Gambirasi. Al març van rebre un sol a la Guia Repsol, reconeixement a la feina que fan des de fa set anys en un establiment al capdamunt del barri del Coll. Dos mesos més tard del premi, van engegar una proposta efímera al Serras Hotel Barcelona, al passeig de Colom, 9. Una aventura que a partir d’aquest 21 de novembre passarà a ser “estable” sota el nom d’Agreste Mar.
El motiu d’aquesta etapa vora el mar és doble. D’una banda, el restaurant mare al Coll ha tancat temporalment perquè hi faran obres per construir una casa i per millorar les instal·lacions de l’Agreste perquè sigui una proposta molt més sostenible i ecològica: “Hi posarem plaques solars, farem el nostre propi compost amb els residus que generem i plantarem un petit hort silvestre, entre d’altres”. La previsió és que els treballs de construcció s’allarguin un any i dos mesos.
Però a banda de les obres, l’aposta per continuar a Serras Hotel Barcelona és ferma: “Ens hem sentit molt bé treballant-hi aquests mesos i la nostra idea és que després de les obres al Coll, l’Agreste Mar tingui també llarga vida”, explica la Roser. Encarregada de la sala de l’Agreste i d’aconseguir que tothom qui creua la porta s’hi senti com a casa, la Roser defensa aquest “mirar al mar i a la muntanya” com una tradició compartida per la cultura i la gastronomia tant catalana com italiana: “Totes dues gastronomies són molt riques i marcades pels dos elements i ens sembla preciós mantenir les dues vessants”, afirma.
Els clàssics de sempre i una mirada més cap al mar
La carta que serviran a l’Agreste Mar “és una carta de temporalitat 100 % i s’assembla molt a la que teníem a l’Agreste”. A banda, també hi haurà un menú degustació “que mai no l’expliquem abans perquè volem que sigui sorpresa i perquè sempre intentem introduir productes únics i limitats i canviar diverses vegades durant la temporada”. Això sí, a la proposta gastronòmica de l’Agreste Mar “hi tindrà més presència el producte que ens dona el mar”.
Hi trobarem plats com l’eriçó de mar i salsa al cafè, les anxoves amb gorgonzola i llima i el bacallà al pil-pil amb bolets de temporada i tripa de bacallà. Però també cappelletti o caputxeta de parmesà de 24 mesos, mantega, sàlvia i parmesà de 30 mesos i la ribollita toscana, que és com una sopa de verdures, amb formatge Montsec, pernil ibèric i trufa negra.
I què passarà amb la clientela habitual de l’Agreste del barri del Coll? Baixaran al passeig de Colom? La Roser admet que tenen una clientela molt diversa: “Des de clients modernets que volen estar molt a l’última fins a autèntics sibarites molt coneixedors de la cuina italiana a qui els encanta el producte autèntic i de forma assídua ens visiten”. I afegeix: “Hi ha clients que ja ens han dit que s’esperaran que reobri l’Agreste, però segur que instal·lar-nos a tocar del mar ens farà arribar clients nous”.