En un futur els metges podrien arribar a receptar l’ús d’aplicacions mòbils als pacients que necessitin un canvi en l’estat de la seva salut. El metge de família i membre del grup de recerca IDIAP Francesc Alòs diu que de la mateixa manera que es recepta “paracetamol”, a algú se li podria receptar una app que li pot ser beneficiosa.

De fet, defensa que ja n’hi ha moltes en marxa que permeten fer registres dietètics, comprovar els valors nutricionals dels aliments o fer controls de sucre o de pes a gent amb malalties cròniques com la diabetis o l’obesitat, i també n’hi ha, entre d’altres, per deixar de fumar.

“El que busquem són apps que tinguin evidències científiques i que es puguin aplicar. N’hi ha de molts tipus però pràcticament cap s’ha avalat científicament”

Ara bé, perquè es puguin receptar aquest tipus d’aplicacions mòbils calen evidències científiques que les hi donin valor: “El que busquem són apps que tinguin evidències científiques i que es puguin aplicar. N’hi ha de molts tipus però pràcticament cap s’ha avalat científicament”, raona Alòs.

El grup de recerca IDIAP, del qual forma part, va més enllà i considera que les aplicacions no només haurien de registrar valors, com ara el pes, el sucre o el nombre de passos que fa una persona al dia, sinó que també han de garantir un canvi real en la salut: “No volem només els valors, com el nombre de passos, perquè la gent no sempre els sap interpretar, volem que les apps incloguin quants passos fan un canvi real en l’estat de la salut”, explica Alòs.

Beneficis vs. inconvenients del telèfon mòbil

Per aquest metge de família, és una obvietat que la majoria de la gent té telèfon mòbil i només cal aprendre a treure’n benefici per a la salut. Ara bé, com ja s’ha alertat en moltes ocasions, un ús excessiu de l’aparell és perillós.

Utilitzar el mòbil massa sovint pot provocar sedentarisme, problemes musculars, trastorns de son si es mira la pantalla just abans d’anar a dormir, i, fins i tot, nomofòbia, un trastorn que afecta sobretot els joves i que consisteix en la por a no tenir el mòbil disponible contínuament. Això pot generar ansietat i altres alteracions psíquiques que guarden relació amb síndromes com el d’abstinència. Mira l’entrevista completa.