Avui dia estem exposats a les pantalles. Telèfons mòbils, ordinadors, televisors o tauletes ens poden afectar la qualitat de la vista i causar l’anomenat estrès visual. Però aquests dispositius també ajuden que el sector oftalmològic avanci. Tractaments amb pantalles tàctils per millorar l’estrabisme o la realitat virtual en són alguns exemples.

A l’Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) han implantat solucions innovadores en els tractaments per, sobretot, trobar una sensació al més similar possible a la realitat. La teràpia visual es fa amb el suport d’una pantalla tàctil on els pacients fan exercicis per entrenar la vista. “Hem passat d’utilitzar làmines de paper amb transparències a usar imatges en tres dimensions”, explica Laura Alonso, optometrista de l’IMO. En el cas dels pacients més petits, també serveix per motivar-los. “Veuen un comandament de videojocs amb una pantalla i pensen que serà divertit”, afegeix Alonso.

Les botigues del sector també aposten per la tecnologia. La realitat virtual en protagonitza els canvis. Per exemple, la barcelonina Cottet Òptica s’ha convertit en el primer establiment d’Europa que ofereix tractaments a través d’una simulació en 3D. Les ulleres de realitat virtual, per exemple, faciliten el període d’adaptació d’un usuari que portarà lents progressives per primera vegada. “Fins ara les lents havien d’estar fetes perquè el client se’n fes una idea però ara ho podem simular”, detalla Fabio Delgado, director tècnic del grup.